2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elutasítják, hogy agrárpénzeket használjanak a migráció kezelésére

2016. december 3., szombat 10:57, frissítve: szombat 12:01

Ellenzik a visegrádi országok agrárkamarái, hogy vidékfejlesztési forrásokból kezelje a migrációt az Európai Unió. A V4-ek testületeinek vezetői Balatonfüreden üléseztek, ahol az is elhangzott, hogy a négy ország mezőgazdasága akkor lehet versenyképes, ha komoly infrastrukturális beruházásokra kerül sor.

Közös állásfoglalás aláírásával tiltakoznak a visegrádi országok agrárkamarái az Európai Bizottság azon javaslata ellen, mely szerint a menekültügy és a migráció témáját az Európai Strukturális és Beruházási Alapok forrásaiból és a vidékfejlesztési támogatásokból finanszíroznák.

„A Vidékfejlesztési program és a Közös agrárpolitika lehet ennek a kárvallottja, amit mindannyian visszautasítunk, és tiltakozunk ellene. Nem gondoljuk, hogy ez a megoldás, és nem gondoljuk, hogy ilyen formában, források átcsoportosításával kellene ezt az egyébként nyilvánvalóan súlyos kérdést kezelni” – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdaságikamara elnöke.

A tanácskozáson részt vett az európai gazdákat és gazdaszövetségeket egyesítő csúcsszervezet főtitkára is, aki szerint a közép- és kelet-európai EU-országok mezőgazdaságának versenyképessége érdekében további infrastrukturális beruházásokra van szükség, amihez uniós források is kellenek.

„Az utak, a vasút és az autópályák kiépítése mellett fontos, hogy az agrárszektor termelői bővítsék raktárkapacitásukat, hogy a termelők a saját árujuk tárolásával védekezni tudjanak az árak ingadozása ellen” – mondta Pekka Pesonen, az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének (Copa-Cogeca) főtitkára.

Az agrárkamarák vezetői sürgetik a főként az állattenyésztést sújtó orosz embargó kivezetését. Emellett tartanak a szabadkereskedelmi egyezmények aláírásától is, melyek miatt szerintük rosszabb minőségű élelmiszer juthat be az európai piacra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!