2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Eltörölte a netsemlegességet az amerikai kommunikációs bizottság

Hír TV

2017. december 15., péntek 10:35, frissítve: péntek 12:28

Ezzel lehetővé tették, hogy az internet-szolgáltatók korlátozzák bizonyos oldalak elérését és ők döntsenek arról is, hogy melyik oldal milyen gyorsan töltődjön be a felhasználónál. A New York-i ügyészség perel a semlegesség visszaállításáért.

Barack Obama elnökségének nagy sikere volt a netsemlegesség törvénybe iktatása. A szabályozás az internet- és mobil-szolgáltatókra vonatkozik, a cégek nem korlátozhatták az egyes oldalak hozzáférését. Nem tilthattak le nekik nem tetsző oldalakat és nem lassíthatták a hozzáférést. Most ezt vonta vissza az amerikai szövetségi kommunikációs ügynökség.

 

A netsemlegesség nem arról szól, hogy a kormány ellenőrzi az internetet, hanem hogy az internet-szolgáltatók milyen módszerekkel határozzák meg, milyen oldalakat olvassunk, milyen csatornákon kommunikáljunk, milyen közösségi oldalakat látogassunk, honnan szerezzük be a híreket - mondta egy kommunikációs szakértő, Mark Stanley.

A netsemlegesség eltörlése azt jelenti, hogy ha például egy videómegosztó fizet az internet-szolgáltatóknak, akkor az ő videóikat jó minőségben nézhetik a felhasználók. A másik, nemfizető videómegosztón a szolgáltató lassíthatja a forgalmat, hogy akadozzon a lejátszás. Így a szolgáltató szabályozza, hogy az emberek milyen oldalakat látogassanak.

Nagyon dühítő ez a döntés, hiszen teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy az emberek többsége az internet-elérés semlegességének a megőrzését akarja. Most csak a cégek kapnak nagyobb hatalmat, hogy még több pénzt csináljanak - monda egy ellenző, Kyle Barron.

A törvénynek gazdasági hatása is van, mert korlátozza a versenyt. Az új piaci szereplők nehezebben tudnak labdába rúgni a nagyokkal szemben, amik megengedhetik maguknak, hogy a forgalmat vásároljanak.

Az emberek szabad és nyitott internetet érdemelnek, ezért pert indítunk a szövetségi kommunikációs tanács ellen, mert törvénytelennek tartjuk a netsemlegesség eltörlését. Ez a szabályozás nem csak a társadalomnak, hanem a gazdaságnak is komoly károkat okoz a piac torzításával - mondta a New York-i ügyész, Eric Schneiderman.

A szövetségi kommunikációs tanács jelenleg 3 republikánus és 2 demokrata képviselőből áll. Ha változik az arány, a demokraták visszaállíthatják a netsemlegességet.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!