2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Eltemetett egy falut a földcsuszamlás, 24 halott

2017. április 30., vasárnap 11:11, frissítve: vasárnap 11:55

Maga alá temetett egy falut egy földcsuszamlás a közép-ázsiai Kirgizisztánban. Legkevesebb 24 ember, köztük kilenc gyermek életét vesztette. A lakosokat – állítólag – többször is figyelmeztették a veszélyre, több család azonban nem volt hajlandó kiköltözni.

Földindulás Kirgizisztánban: egymillió köbméter föld csúszott le egy falura egy hegyoldalról az ország délnyugati részén, Os tartományban. Hat lakóházat több méter magas sárréteg temetett be a benne lakó családokkal együtt. Legkevesebb huszonnégy ember életét vesztette.

„Reggel a föld belecsúszott a folyóba, a víz pedig elöntötte a házunkat. Éppen hogy ki tudtunk menekülni. Magunkhoz kaptuk, amit tudtunk. A többit elvitte az áradat” – idézte fel Karash Abdullayeva helyi lakos.

A földcsuszamlást a heves esőzések okozták. A kirgiz elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Helyi vezetők szerint a földcsuszamlás veszélye miatt már márciusban elrendelték a falu kiürítését. A családok egy része akkor el is költözött, mások viszont a maradás mellett döntöttek. Őket a napokban állítólag ismét figyelmeztették a veszélyre.

„A falusi tanács vezetője azt mondta, hogy három nappal ezelőtt találkozott a lakókkal a minisztérium szakértőivel együtt. Ki akarták költöztetni az embereket a veszélyes zónából, ők azonban nem voltak hajlandók elmenni. Néhányan még alá is írtak egy papírt, miszerint figyelmeztetést kaptak, és vállalják a felelősséget. Most pedig megtörtént a tragédia” – nyilatkozta a kirgiz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, Kubatbek Baronov.

Egy helyi férfi viszont azt mondja, hogy nem kaptak semmiféle figyelmeztetést.

„Ha bárki mondta volna, hogy költözzünk ki, kiköltöztünk volna. De csak azután szóltak, hogy megtörtént a tragédia. Hova megyünk most, hol fogunk élni? A rokonaink külön élnek. Még soha nem láttam ekkora földcsuszamlást” – mondta Sadyr Dorokulov.

A nagyrészt hegyvidéki jellegű közép-ázsiai országban gyakoriak a hasonló katasztrófák. Csak ebben a régióban 25 földcsuszamlás történt az idén, amelyekben hat ember veszítette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!