Előzetesben a Samsung elnökhelyettese

KK, 2017. február 17., péntek 06:23, frissítve: péntek 10:22
Vesztegetés miatt őrizetbe vették a Samsung elnökhelyettesét – a dél-koreai üzletembert azzal vádolják, hogy 36 millió dollárt fizetett az államfő tanácsadójának alapítványába, cserébe pedig a Samsungra kedvezőbb törvényi szabályozás vonatkozott. Dél-Koreában tavaly az szült botrányt, hogy az államfő törvénytelenül alkalmazta egy barátnőjét tanácsadóként, aki az óriáscégektől több millió dollár kenőpénzt gyűjtött.

Li Dzse Jong, a legnagyobb dél-koreai cég alelnöke a vád szerint átszámítva tízmilliárd forint kenőpénzt utalt az államfő tanácsadójának. Cserébe a Samsungra kedvezőbb szabályozás vonatkozott, például engedélyezték két leányvállalatuk egyesülését úgy is, hogy ez torzította a piacot. A Samsung-alelnök elismerte a kifizetéseket, de szerinte ez nem korrupció volt, csak pont azokat az alapítványokat akarták támogatni.

„Az ügyészség három hete már kezdeményezte a cégvezető őrizetbe vételét, de akkor kiegészítő bizonyítékok bemutatására köteleztek minket. Mostanra ez is megvan, minden szükséges bizonyítékkal rendelkezünk” – mondta az ügyész.

Dél-Koreában a sajtó tavaly derítette ki, hogy az akkori elnök asszony egy barátnőjét alkalmazta titokban tanácsadóként. A nő látónak vallja magát és azt mondta: spirituális energiákkal vett részt a kormányzásban. Ehhez a dél-koreai nagyvállalatoktól több millió dollár kenőpénzt gyűjtött be. Ezt a saját alapítványának a számláján gyűjtötte, a pénzből például versenylovat vett a lányának. A tanácsadó ellen is eljárás indult, az államfő ellen viszont nem.

„Ez a letartóztatás gyalázatos. Eredetileg Park elnök asszony ellen kezdtek el nyomozni, de aztán az ügyészek szerintem feladták, hogy ellene összerakják a bizonyítékokat, inkább eggyel alsóbb szinten kezdtek kutakodni, ezért tartóztattak le csak egy cégvezetőt” – mondja egy szöuli lakos.

Dél-Koreában tavaly több milliós tüntetéseken követelték az elnök távozását, aki nem volt hajlandó lemondani, a parlament távolította el a hatalomról. A tüntetők azt is követelték, hogy az óriáscégek, például a Samsung, LG, Kia-Hyundai ne vásárolhassanak maguknak kedvezőbb jogszabályokat.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés