2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Előválasztás: Trump és Sanders győzött New Hampshire-ben

2016. február 10., szerda 08:36, frissítve: szerda 15:55

Bernie Sanders és Donald Trump nyerte az előválasztást New Hampshire-ben. A demokrata és a republikánus jelölt is csaknem 20 százalékkal verte ellenfeleit.

Az első adatok beérkezése után nyilvánvalóvá vált, hogy demokrata oldalon Bernie Sanders akkora fölénnyel vezet, hogy már biztosan nyer. Győzelmi beszéde előtt egy középiskolában kosárlabdázott. A 75 éves, magát szociáldemokratának tartó politikus ismét azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem a gazdagoké. „Együtt olyan üzenetet küldtünk, ami a Wall Streettől Washingtonig, Maine-től Kaliforniáig visszhangzik. Ez pedig az, hogy hatalmas országunk kormánya az emberekhez tartozik, és nem csak egy maroknyi gazdag kampány-közreműködőhöz és a szupercsapatához” – mondta Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns.

Hillary Clinton elismerte vereségét, és továbbra is azt a képet próbálta magáról erősíteni, hogy csak ő képes megoldani az Egyesült Államok gondjait. Most a kisebbségeket emelte ki. „Át kell törnünk a bigottságot. Az afroamerikai szülőknek nem kellene attól tartaniuk, hogy a gyermekük zaklatásnak, megaláztatásnak lesz kitéve, sőt le sem lövik őket a bőrszínük miatt. A bevándorló családoknak nem úgy kellene lefeküdniük aludni, hogy mikor kell kopogásra felriadniuk. Az amerikai homoszexuálisokat és transzneműeket nem kellene kirúgni a munkahelyükről azért, akik, és azért, akit szeretnek. És végül vigyünk véghez valamit, amit már régen kellene: azonos béreket a nőknek a gazdaságban” – fogalmazott a demokrata elnökjelölt-aspiráns.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyét New Hampshire-ben már biztosan Donald Trump nyerte. A milliárdos ingatlanmágnás bár gratulált Bernie Sandersnek, azt is hozzátette: a demokrata jelölt el akarja adni az országot, és ő jobb választás lenne, mert az üzleti világból jött. „Én leszek a legjobb elnök, akit Isten valaha is teremtett. Ne higgyenek a hamis számoknak, amikor azt hallják, hogy 4,9 vagy 5 százalék a munkanélküliség” – nyilatkozta Donald Trump.

A republikánusoknál a második helyezett John Kasich lett, harmadiknak az Iowában győztes Ted Cruz futott be. A következő előválasztások Nevadában és Dél-Karolinában lesznek február 20-án és 23-án.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!