2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Előkerült egy állítólagos szelfivideó a merénylőről

,

2017. január 3., kedd 18:20, frissítve: kedd 19:29

Alig egy órával elfogásuk után a török hatóságok szabadon engedték egyikét annak a két külföldi férfinak, akiket a szilveszteri merénylet miatt vettek őrizetbe. A kirgiz üzletember hasonlít a támadóra, aki egyébként a Kínában élő ujgurok közé tartozik. A tettes továbbra is szökésben van, nagy erőkkel keresik.

A videó hitelessége egyelőre kérdéses, a török rendőrség annyit közölt, hogy egy közép-ázsiai férfit keres. Egy török lap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva kiderítette, hogy a támadó Szíriából érkezett az országba, mégpedig a családjával, hogy kerülje a feltűnést. Harminckilenc embert lőtt agyon a szórakozóhelyen újév hajnalán, az áldozatok többsége külföldi.

„Nagyon sajnáljuk ami történt, különösen a huszonhét külföldit, aki meghalt. Azt hitték, hogy Törökország biztonságos, pedig a kormányaik figyelmeztették őket az ellenkezőjére. Ahogy Mustafa Kemal Atatürk mondta, mostantól a saját gyermekeinknek tekintjük őket” – fogalmazott a megtámadott szórakozóhely tulajdonosa.

A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A török kormányfő keményen odaszólt Barack Obama leköszönő amerikai elnöknek, amiért fegyverrel támogatja a kurd milíciákat. „Nem a hamarosan hivatalba lévő, hanem a leköszönő Obama-adminisztrációt hibáztatjuk, hiszen a terroristák ellen terroristákkal küzd. Ez olyan, mintha az egyik maffiát egy másik maffia segítségével akarnánk megsemmisíteni” – jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök.

Az ankarai vezetés tavaly augusztusban indított offenzívát az Iszlám Állam ellen Szíriában, de a terrorszervezet azóta is rendszeresen követ el merényleteket török célpontok ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!