2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Élőpajzsként használhatja a civileket az Iszlám Állam

2016. október 22., szombat 21:50, frissítve: vasárnap 10:03

Majdnem ezer ember szenvedett mérgezést, miután kigyulladt egy vegyi üzem az iraki Moszul közelében. Az amerikai hadsereg újabb videót tett közzé a terroristák egyik állásának megsemmisítéséről, az Egyesült Államok védelmi minisztere pedig azt javasolta, hogy Irak fogadja el Törökország segítségét Moszul visszafoglalásához, de ezt az arab állam kormányfője elutasította.

Egy csecsemőt lélegeztetnek egy oxigénmaszkkal Quayyarában, ahol majdnem ezren kértek orvosi segítséget mérgezéses tünetekkel. A közelben egy vegyi üzem gyulladt ki, amikor az iraki hadsereg az Iszlám Állam fegyvereseit űzte ki a Moszultól 60 kilométerre délre lévő településről. „A tünet fulladás volt, amit a quayyarai kénipari üzemben keletkezett hatalmas tűz okozott. Főleg idős emberek és nők, valamint gyerekek meg asztmás és bronchitises emberek betegedtek meg” – mondta egy ápoló.

Amerikaiak azt állítják, hogy az üzemet az Iszlám Állam fegyveresei gyújtották fel. Az iraki televízió arról számolt be, hogy sikerült eloltani a lángokat. „Az összevont tüzérségi rendőrség képes biztosítani a Qayyara és a kénipari üzem közötti térséget, felszabadított 20 falut, és hatástalanított 34 autóbombát” – közölte az iraki tüzérségi rendőrség parancsnoka.

A harcok elől Qayyarába menekülnek a környező településekről az emberek. Az iraki biztonsági tisztek mindenkit tüzetesen ellenőriznek, nehogy az Iszlám Állam harcosai elvegyüljenek a menekültek között. „Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Az Iszlám Állam lemészárolta a férfiakat, felrobbantotta az otthonainkat, lefejezte az embereket, és elvette tőlünk a megélhetést. A Daesh három testvéremet ölte meg, de Istennek hála, bosszút állunk értük. Követjük őket, bárhova is menjenek” – mondta egy menekült.

Az Iszlám Állam elleni harcokban bevetett amerikai gépek az Eisenhower repülőgép-hordozóról szállnak fel, hogy bombázzák Moszult és környékét. „Mivel Moszul egy nagy város, ezért sok taktikai kihívás van. A rosszfiúk a asszonyokkal és gyerekekkel keverednek, akik rossz helyen vannak, rossz időben. Közülünk senki sem akar ártatlan civileket megölni” – mondta az amerikai tengerészet főhadnagya.

Becslések szerint mintegy másfél millió civil van még mindig Moszulban, akiket az Iszlám Állam élőpajzsként használhat fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!