2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Elmaradt a jobboldali fordulat Ausztriában

2016. december 4., vasárnap 18:02, frissítve: hétfő 09:15

Elmaradt a jobboldali fordulat Ausztriában. Az exit poll adatok szerint a Zöldek által támogatott független jelölt, Alexander Van der Bellen lesz a következő államfő. A felmérések szerint a politikus a szavazatok 53,6 százalékát szerezte meg. Ellenfele, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje már elismerte vereségét. Tudósítónk arról számolt be, hogy a szélsőjobboldal eredményvárójában nagy volt a csalódottság.

Európa-párti üzenetet küldött a szélsőjobboldal veresége az osztrák elnökválasztáson a győztes Alexander Van der Bellen szerint. A független, de baloldaliként számon tartott elnökjelölt az előzetes adatok szerint magabiztosan nyert.

Azt hiszem, hogy ez egy Európa-párti üzenet.
– Ez az?
Igen.
– Ez jelentheti a szélsőjobb végét Európában?
Nem, a harc tovább folytatódik – mondta Van der Bellen.

Az első fordulót megnyerő és azóta is esélyesként számon tartott radikális jobboldali jelölt szerint ellenfele a jobb mozgósításnak köszönhetően győzött. „Nagyon nehéz megmondani, de úgy hiszem, hogy a szavazási ajánlások nagyon meghatározók voltak, mert sok vidéki polgármester a pártvezetőjét követte és így adott ki ajánlásokat. De nincs bennem keserűség. A nap végén mindig a választóknak van igaza, amikor elmennek szavazni, és szeretnék megkérni minden osztrákot, hogy tartsunk össze, teljesen mindegy, ki hova szavazott. Csak folytassuk a munkát” – nyilatkozta Norbert Hofer.

Többen a könnyeikkel küszködtek a szabadságpárt eredményvárójában. A helyszínen a  Hír TV-nek nyilatkozó szóvivő szerint nem rajtuk múlott a vereség. „A kampány a múlt hét során elég agresszív volt, és ami Hofert illeti, igencsak negatívnak mondható. Más volt a helyzet, mint tavasszal. Ebben a negatív kampányban a szabadságpárt jelöltjét olyan politikai nézetekkel azonosították, amelyeket sohasem osztott: mint például a halálbüntetés vagy Ausztria elszigetelése Európától, esetleg Ausztria kiválása az Európai Unióból” – mondta Johannes Hübner.

Szakértők szerint a viszonylag szoros eredmény hatással lesz az osztrák belpolitikára is, miután a szavazók csaknem fele nyilvánította ki nemtetszését a nagykoalíció működésével kapcsolatosan. „Így a nagykoalíció és a hagyományos pártok egy lélegzetvételnyi időhöz jutottak, tehát nem kell arra készülni, hogy 2017-ben mondjuk előre hozott választásokat tartanak – legalábbis a mostani fejlemények alapján ezt lehet gondolni – hanem kivárják a hagyományos pártok is a 2018. októbert, mikor amúgy esedékes lenne a parlamenti választás Ausztriában. Ugyanakkor mindenképpen lesz lenyomata az osztrák belpolitikában a szabadságpárt eredményének, még hogyha nem is nyert Norbert Hofer, maga mögé tudott állítani saját jogon 46-47 százaléknyi választót” – fejtette ki Törcsi Péter, az Alapjogok Központ kutatási igazgatója.

Ausztriában 6 évre választanak elnököt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!