2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Ellepte a szmog Pekinget

2017. január 5., csütörtök 11:36

Már harmadik napja narancs fokozatú riasztás van érvényben Pekingben a várost beterítő szmog miatt. Egyes mérések szerint a levegő szennyezettsége több mint tízszerese az egészségügyi határértéknek. Az iskolák bezártak, az emberek csak maszkban merészkednek a szabadba.

Pekingben elsősorban nem a köd, hanem a szmog nehezíti a látási viszonyokat, és teszi nehézzé az emberek életét. Sokan inkább otthon maradnak, vagy csak maszkban merészkednek ki az utcára.

„Van egy kellemetlen érzés a mellemben, ezért vettem fel a maszkot. Általában csak a gyerekem hord maszkot, én nem, most viszont nem érzem jól magam” – számolt be egy pekingi lakos, Zhang Shuo.

Az iskolák zárva tartanak, a közösségi helyek többsége elnéptelenedett. A városban már harmadik napja van érvényben narancs fokozatú riasztás. A szmog a közlekedést is akadályozza: egyes városokban repülőjáratokat töröltek, több gyorsforgalmi utat pedig lezártak.

A mérések szerint 345 mikrogramm volt a finom porszemcsék mennyisége egy köbméter levegőben. Ez több mint tízszerese az Egészségügyi Világszervezet által megszabott határértéknek.

„Folyamatosan köhög, és nehezen lélegzik ebben a hónapban, soha nem gyógyul meg rendesen. A szmog nagyon befolyásolja az életünket, ezen a télen minden pénzünket a gyerekünkre költöttük” – mondta egy anya négy hónapos kisfiáról.

Kínában a téli hónapokban rendszeresen komoly problémát okoz a szmog, főleg az energiaigény miatt megnövelt teljesítményű széntüzelésű erőművek és fűtőrendszerek miatt. Hivatalos statisztikák szerint az ázsiai országban több mint félmillió ember hal meg évente tüdőrákban, ám szakértők úgy vélik, hogy a valódi szám még ennél is magasabb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!