2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Ellenzéki szavazókra nyitottak tüzet

2017. július 17., hétfő 08:12, frissítve: hétfő 12:01

A választók 98 százaléka elutasította a kormány politikáját a venezuelai ellenzék nem hivatalos népszavazásán. A referendumon több mint 7 millióan vettek részt a 19 millió választópolgárból. A hónapok óta tartó belpolitikai válság közben ismét halálos áldozatot követelt.

Szavazók közé lőttek fegyveresek Venezuelában. Az ellenzéki aktivisták szerint a kormánypárt félkatonai szervezetének tagjai egy nőt megöltek és három másikat megsebesítettek a vasárnapi nem hivatalos népszavazáson a főváros szegénynegyedében. Az olajárak zuhanása óta gazdasági és hónapok óta politikai válság sújtja Venezuelát, több mint százan haltak meg a kormány és az ellenzék utcai összecsapásaiban.

A szimbolikusnak nevezett referendumon a szavazók három kérdésben mondhattak véleményt. Elutasították az államfő által kezdeményezett alkotmánymódosítását, amellyel Nicolás Maduro megkerülné az ellenzéki többségű parlamentet. Ezért azt szeretnék elérni, hogy a hadsereg védje meg a jelenlegi alkotmányt és hogy előre hozott választásokat tartsanak.

„Azt üzenjük ennek a rezsimnek, hogy nem vagyunk velük, azt üzenjük ennek a rezsimnek, hogy lejárt az idő és szabad választásokat akarunk, meg hogy engedjék el a politikai foglyokat. Addig folytatjuk engedetlenségi kampányunkat, amíg ez a kormány nem távozik alkotmányos úton” – jelentette ki Alexander Alfonzo választási koordinátor.

A szavazópolgárok több mint 36 százaléka járult az urnákhoz. Elsöprő többségük elutasította az elnök tervét mindhárom kérdésben. Több mint 7 millió voksot gyűjtöttek be, majdnem annyit, amellyel 2 éve többséget szereztek a parlamentben.

„A leadott szavazatokkal a venezuelai nép ma matematikailag visszavonta Nicolás Maduro elnök mandátumát. Ettől félt, ezért akadályozták a referendumot, és ezért nem akarja a kormány, hogy újra választásokat tartsanak” – közölte Julio Borges, az ellenzéki pártkoalíció vezetője.

Az államfő már korábban azt mondta, nem ismeri el hivatalosnak a referendumot. Csak az általa július 30-ra kiírt szavazást az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására, ezt pedig az ellenzék nem fogadja el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!