2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Ellenőrzés nélkül tudnak kiszökni Szíriába a radikális fiatalok

2015. november 24., kedd 10:29, frissítve: kedd 13:26

Ellenőrzés nélkül jutnak el Szíriába a radikális fiatalok Belgiumból. Az Iszlám Államhoz csatlakozó fiatalokról sokszor szüleik sem tudják, hogy gyermekeik dzsihadisták lettek. Közben újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekkel összefüggésben. Ezzel négyre emelkedett a terrorizmus vádjával fogva tartottak száma Belgiumban.

Továbbra is Salah Abdeslamot keresi a rendőrség Brüsszelben. A belga főváros Molenbeek negyede az elmúlt napokban több rendőrségi razzia helyszíne is volt. A párizsi terrorcselekmények két elkövetője: Ibrahim és Salah Abdeslam itt nőtt fel.

„A srácokkal napi szinten találkoztam a környéken. Sem a ruházatukon, sem a beszédükön, de a legkevésbé a viselkedésükön volt érezhető a radikalizmus, ez a legérdekesebb. Egyáltalán nem láthatjuk előre az ilyenfajta viselkedést, és ez aggaszt a leginkább. Azt hiszem, ez is megmutatja azokat a lehetőségeket, amelyekkel az Iszlám Állam bír” – nyilatkozta Ahmed El Khannouss, Molenbeek polgármester-helyettese.

A párizsi támadások egyik elkövetőjének testvére szerint a fiatalok gyakorlatilag ellenőrzés nélkül tudnak kiszökni Belgiumból.

„A környékbéli fiatal fiúk közül, akikkel együtt nőttünk fel sokan, elmentek Szíriába. A szüleiktől, a testvéreiktől vagy a médiából értesültünk róla. Fontos tudni, hogy sokan közülük könnyen kijuthattak” – mondta egy helybéli.

Belgiumból indulnak a legtöbben Szíriába, hogy az IÁ kötelékében harcoljanak. Sokszor a szüleik sem tudnak arról, hogy gyermekük szélsőséges iszlamista harcosnak áll. „Az áldozatokra gondolok, akik ártatlanok, akiket megöltek. Szörnyű. Nem a fiam többé” – nyilatkozta egy IÁ-harcos édesanyja.

Kedden újabb ember ellen emeltek vádat a belga hatóságok a tíz nappal ezelőtti párizsi merényletekkel összefüggésben. Ezzel négyre emelkedett a terrorizmus vádjával fogva tartottak száma Belgiumban.

A szülőket sem engedik be az iskolákba

Az iskolák továbbra is zárva vannak, és a metrók sem járnak Brüsszelben, azonban a városi múzeumok már megnyitottak – számolt be a Hír TV tudósítója. A kultúráért felelős alpolgármester közlése szerint a kultúra eszközeivel is közvetíteni kell a bizalmat. A nagyobb rendezvényeket továbbra sem tartják meg, egészen vasárnapig. Az unió által működtetett iskoláknál továbbra is gépfegyveres őrök vigyázzák a rendet, illetve megszigorították a szülők számára a belépést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!