2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ellene szavaztak, megbukott a horvát kormány

,

2016. június 16., csütörtök 19:34, frissítve: csütörtök 21:22

Megbukott a horvát kormány, miután a horvát parlament megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől. A miniszterelnök szerint azért indított ellene bizalmatlansági eljárást, mert megpróbálta felgöngyölíteni az INA és a Mol körüli ügyet. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

A nagyobbik kormánypárt azért kezdeményezett  bizalmatlansági eljárást a kormányfő ellen, mert állításuk szerint a miniszterelnök veszélyeztette az ország működését és pénzügyi stabilitását. Tihomir Oreskovic ugyanis a két kormánypárt elnökének lemondását követelte a miniszterelnök-helyettesi tisztségről. A sorsáról döntő szavazás előtt más indokokat sorolt a horvát miniszterelnök.

„Az igazi ok az, hogy a nemzeti érdekek védelme érdekében megkezdtem a munkát az INA–MOL-ügy megoldásán a döntőbírósági eljárás folytatásával és új tárgyalások megkezdésével, ami egyeseknek nem felelt meg. Emlékezetes marad, ha Önök úgy döntenek, hogy ez a kormány egyesek személyi érdekei miatt bukik meg. Megpróbáltam ezt megakadályozni, és ez az egyetlen bűnöm” – mondta Tihomir Oreskovic.

A nagyobbik kormánypárt vezetője ugyanis korábban felesége révén került közvetlen kapcsolatba a INA–MOL-üggyel. „Ez volt a kulcsfontosságú momentum. Ahogy most kinéz, a MOL egyik lobbistája üzleti kapcsolatban állt a miniszterelnök-helyettes feleségével, aki ellenezte a döntőbírósági eljárás megkezdését az INA–MOL-ügyben” – nyilatkozta egy politikai elemző.

A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és két tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint Horvátországban ezt követően előre hozott választások várhatók, amelyeken minden eddigi közvélemény-kutatás szerint a baloldal visszaveszi a hatalmat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!