2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ellene és mellette is tüntettek

2015. október 4., vasárnap 11:33, frissítve: vasárnap 13:20

A határellenőrzés visszaállítását követelték a finn bevándorlásellenes tüntetés résztvevői. A svéd–finn határon lévő településen a menekülteket támogatók is az utcára vonultak. Mindkét megmozdulás békésen ért véget.

Több száz bevándorlásellenes tüntető követelte a határ lezárását Tornio utcáin. „Finnországot elfoglalták.” „A nyaralni vágyók maradjanak Svédországban” – volt olvasható az egyik transzparensen. „Azt akarjuk, hogy állítsák vissza a határellenőrzést, hogy minden ideérkezőnek ellenőrizzék az iratait, és ahelyett hogy befogadjuk a Svédországból érkező menedékkérőket, fordítsuk őket vissza. Mert ez a svédek problémája, Svédország humanitárius nagyhatalomként akar viselkedni és mindenkit elszállásolni, de engedélyeket ne adjon ki” – mondta Junes Lokka bevándorlásellenes tüntető.


A svéd–finn határon lévő településen több ezer iraki jött át szeptemberben, a tiltakozók szerint a menedékkérők útlevél nélkül érkeztek ide. „Ez Finnország, és ide nem tartozó emberek jönnek ide. Ha amerikai jön, minden hivatalos papírját meg kell mutatnia. De ezek az emberek csak bevonulnak. Jelenleg 7 ezer ember van itt, és nem tudjuk megmondani, kik ők és miért vannak itt” – fogalmazott egy másik menekültellenes tüntető.

„Menedéket keresni emberi jog” – ezt a plakátot pedig a menekültek melletti megmozduláson résztvevők vitték magukkal. Ők továbbra is nyitva hagynák a határokat a menekültek ezrei előtt. Van olyan is, aki szerint a menekültek ellátása elsőbbséget élvez a helyiek igényeivel szemben. A migránsokat a helyi tornateremben szállásolták el, ezért az iskolában szünetelnek a sportprogramok. „Az emberek azért mérgesek, mert elvették a gyerekeik edzési lehetőségét. Ez mutatja, milyen jól élünk. Ha négyszáz embernek van hol aludnia és kap meleg ételt, akkor szerintem nem rossz, ha elvesszük a gyerekeink hobbiját” – nyilatkozta egy helyi lakos.

Pénteken a helsinki kormány azt közölte, idén az 50 ezret is elérheti a menedékjogot kérők száma. Az öt és fél milliós észak-európai országba idén eddig 18 ezren érkeztek, többségük – 11 ezren – szeptemberben. Emiatt a finn vezetés több szigorítást is bevezetett: felfüggesztette a döntést a menedékkérelmek ügyében, illetve várhatóan csökkenti a menekültek számára nyújtott pénzügyi támogatás mértékét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!