2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Elkezdődött az észak-iraki kurd régió függetlenségéről szóló népszavazás

2017. szeptember 24., vasárnap 14:57, frissítve: vasárnap 18:29

A külföldön élő iraki kurdok voksolásával tegnap elkezdődött az észak-iraki kurd régió függetlenségéről szóló népszavazás. A voksolást az Irak szétesésétől félő bagdadi kormány, a 15 milliós kurd kisebbséggel bíró Törökország, Irán és Szíria is hevesen ellenezte. A nemzetközi közösség is figyelmeztetett, hogy az önállósodás újabb konfliktust gerjesztene a Közel-Keleten.

Zsúfolásig megteltek a lelátók a péntek délutáni nagygyűlésre az erbíli futballstadionban. Most nem a tabellaállás, hanem valami sokkal nagyobb a tét: a kurdisztáni régió jövőbeli státusza. „A szabadságért mi készen állunk bármilyen nagy árat fizetni. Útelágazódáshoz értünk, hogy a függetlenséget vagy az alávetést és az elnyomást válasszuk” – jelentette ki a kurd elnök, Maszún Barzani.

A kurd regionális kormányzat szeptember 25-ére, hétfőre írta ki a függetlenségről szóló népszavazást. A kurd pesmerga erők az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadjárat legsikeresebb alakulatai, az ISIS visszaszorulását és a kedvező világpolitikai helyzetet kihasználva bejelentették igényüket az önállóságra.

A kurd régió 1970 óta papíron, 1991 óta a gyakorlatban, 2005 óta pedig már alkotmányos garanciákkal autonómiával bír Irak északi részén. Saját parlamentjük, kormányzatuk, hadseregük, bevételeik vannak. Olajbevételeikkel részben maguk kereskednek.

A Közel-Kelet negyedik legnagyobb etnikuma a régió egyetlen népe, amely nem rendelkezik önálló állammal – az Oszmán Birodalom felbomlása utáni nemzetközi szerződések számukra nem jelöltek ki saját államterületet. Most, 2017-ben a kurdok történelmi lehetőséget látnak ennek kiharcolására.

„Minden elő van készítve. 100%-osan. A választási logisztika működőképes, az urnák előkészítve, a szavazóhelyiségek felszerelve. Minden készen áll a voksolásra” – így Hasan Karim Shorsh, a Kurdisztáni Választási Bizottság tisztségviselője.

Szombaton kezdték meg a külföldön élő iraki kurdok elektronikus úton voksaik leadását. Hétfőn pedig a tényleges szavazás kezdődik az iraki Kurdisztán területén.

Az ENSZ, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más államok a referendum elhalasztását kérték az erbíli kormányzattól, attól tartanak, hogy a kurd helyzet újabb konlfliktust generál a puskaporos Közel-Keleten. A török hadsereg már felvonultatta harci járműveit a török–iraki határra, Irán is jelezte, hogy katonai lépésre is kész a kurd szeparatizmus elfojtására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!