2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elkezdődött a francia megújulás – biztos Macronék többsége

2017. június 19., hétfő 15:54

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Lendületben a Köztársaság abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában. A részvételi arány alig 43 százalékos volt. Macron pártja és a szintén centrista Demokrata Mozgalom nevű tömörülés 355 mandátumot szerezhet az 577 fős nemzetgyűlésben, az abszolút többséghez 289 képviselő kell. A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat, a Szocialista Párt szövetségeseivel 49, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 6-8 helyet szerezhet.

A francia közszolgálati televízió választási műsorának eredménybecslése azt mutatja, hogy az Emmanuel Macron vezette Lendületben a Köztársaság abszolút többséget szerzett a francia parlamentben.


„Az ötödik köztársaságban először lesz mély megújulás a nemzetgyűlésben, még különbözőbb, fiatalabb lesz, változatos szakmai és politikai tapasztalattal” - mondta Catherine Barbaroux, a Lendületben a Köztársaság elnöke.

A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat, ami meghaladja azt a határt, amelyre a legnagyobb ellenzéki párt az első forduló alapján számított.

Francois Baroin, a Konzervatív Párt kampányfőnöke arról beszélt, az elnökválasztás első fordulójából történt kiesésük után, intenzív kampányt folytattak választókerületről választókerületre, „ami lehetőséget adott arra, hogy széles körben hallassuk a hangunkat, hogy bizonyítsuk a meggyőződésünket, hogy megvédjük értékeinket. Ettől a csoporttól függ – elismerve az új kormányzó hatalmat –, hogy a Lendületben a Köztársaságtól való különbözőségeink hallhatók legyenek, különösen az adózás ügyében.”

A Szocialista Párt 34, szövetségeseivel együtt várhatóan 49 képviselőt juttat a törvényhozásba, ahol eddig 314 képviselővel abszolút többsége volt. Jean-Christophe Cambadélis pártelnök elmondta, eltökélten száll harcba, de nem a szocialista párt főtitkáraként fogja ezt megtenni. „Ugyanakkor egy közös vezetést állítunk fel hamarosan, ezt a támogatókkal, a baloldal vezető erőivel és a pártkatonákkal egyesítjük, természetesen demokratikus és folyamatos konzultáció mellett” – tette hozzá. 

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 6-8 helyet szerezhet a törvényhozásban. Jóllehet a párt megháromszorozta képviselőinek a számát, frakciót nem tud alakítani, mert ahhoz legalább 15 képviselőre lenne szüksége. A pártelnök szerint megkezdődött a politikai élet átalakulása: „a francia politikai élet ősi, domináns pártjai egy mozgalom szatellitpártjaivá váltak, amely most megeszi őket. Szemben egy olyan tömbbel, amely az oligarchák érdekeit és a rendszer hatalmasságát képviseli az ország média- és pénzügyi képviselőinek segítségével, mi vagyunk az ellenállás egyetlen ereje Franciaország szociális modellje és identitása elleni hígítással szemben.”

A második fordulóban a részvétel rekord alacsony volt, alig 43 százalékos. Az új nemzetgyűlés június 27-én ül össze először, és választja meg az elnökét. A kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!