2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Elkelt az idei béke és irodalmi Nobel-díj

,

2017. október 6., péntek 12:38, frissítve: péntek 15:19

Az ICAN nevű nukleáris fegyverek elleni szervezet és Kazuo Ishiguro író részesültek elismerésben.

A döntés meglepte a szervezetet, ahogy, egy nappal korábban az irodalmi díjazottat is váratlanul érte a bejelentést, ő egyenesen viccnek tartotta, amikor a BBC-től felkeresték és az elismerésről faggatták.

Először álhírnek hitte az irodalmi Nobel-díj elnyerését Kazuo Ishiguro, aki az indoklás szerint nagy érzelmi erejű regényei miatt kapta meg az elismerést.

„Meglehetősen óvatosan kezelném a hírt, nem kaptam erről semmilyen értesítést.” – így reagált a BBC telefonhívására, amiben arra kérték, hogy mondjon egy pár szót a frissen odaítélt díjjal kapcsolatban.

Bizonyítékképpen fel is olvasták számára a bizottság döntését, Ishiguro végül hatalmas elismerésnek nevezte a díjat.

A 62 éves író 1955-ben született Nagaszakiban, de gyermekkorától kezdve Angliában él. Eddigi 8 könyvét összesen 40 nyelvre fordították le, legismertebb művei a Napok romjai és a Ne engedj el.

„Nagyon kicsit azt remélem, hogy a műveim fő témái, a történelemről, a saját emlékeimről, valamint az országok, nemzetek, közösségek közös emlékezetéről, és arról, hogy mennyire szívesen temetik el a kényelmetlen emlékeiket, segítenek a jelenlegi közhangulat fejlesztésében, mert szerintem most egy nagyon bizonytalan időszakot élünk” – nyilatkozta Ishiguro.

Szintén váratlanul érte a Nobel-bizottság döntése a békedíj kitüntetettjét is. A 10 évvel ezelőtt Ausztráliában alapított, ICAN nevű szervezet az atomfegyverek betiltásáért küzd.

„Nagyon komolyan dolgozunk azon, hogy illegálisnak nyilvánítsák a nukleáris fegyvereket. Egyelőre ezeket a fegyvereket még nem tiltja nemzetközi egyezmény, de mi azon dolgozunk, hogy megváltoztassuk az emberek gondolkodását. Az emberek már lassan 70 éve elfogadják, hogy az atomfegyverek a biztonság fenntartását szolgálják , de mi szeretnénk ezen változtatni, hogy tudják, elfogadhatatlan, hogy megfélemlítsenek egész városokat azért, hogy valakik biztonságban érezhessék magukat” – mondja Beatrice Fihn, a szervezet ügyvezetője.

Az öttagú, norvég Nobel-békedíjbizottság indoklása szerint a nukleáris fenyegetés a korábbinál jóval erősebb, ezért még nagyobb hangsúlyt kell adni az ehhez hasonló kezdeményezéseknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!