2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Elkelt a Nobel-békedíj

2015. október 9., péntek 11:11, frissítve: péntek 13:46

A Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta az idei Nobel-békedíjat. Az elismerést odaítélő norvég bizottság a tunéziai demokratikus átmenet során végzett közvetítő munkájáért tüntette ki a négy szervezetből álló csoportot.

A négy szervezetből álló Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta az idei Nobel-békedíjat. A díjazott csoporthoz a Tunéziai Általános Szakszervezet, a Tunéziai Ipar- és Kereskedelmi Szövetség, a Tunéziai Emberi Jogi Liga és a Tunéziai Jogászegyesület tartozik. 2013-ban alakultak, amikor az arab tavasz után az ország a polgárháború szélére került. A szervezet sokszínűsége segített abban, hogy minden társadalmi réteg megfelelő képviseletet kapjon.

„A kvartett létfontosságú volt ahhoz, hogy néhány éven belül Tunéziában alkotmányos berendezkedés jöjjön létre, ami minden állampolgár számára biztosítja az alapvető jogokat, tekintet nélkül nemre, politikai meggyőződésre vagy vallásra” – közölte Kaci Kullmann Five, a Nobel-bizottság elnöke a méltatásban. Hozzátette: a bizottság a döntéssel példát akart adni a közel-keleti, az észak-afrikai és a többi olyan ország elé, ahol békére és demokráciára van szükség.

A Nobel-békedíjra idén 273 jelölés érkezett, a tunéziai mediátorkvartett olyan esélyeseket előzött meg, mint Angela Merkel német kancellár vagy Ferenc pápa. A békedíj az egyetlen, amit nem Svédországban, hanem Norvégiában ítélnek oda és adnak át. Az elismeréssel 8 millió svéd korona, azaz mintegy 280 millió forintnyi juttatás is jár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!