2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Eljárás indult számos romba dőlt ház miatt Olaszországban

2016. augusztus 27., szombat 18:01, frissítve: vasárnap 08:03

Nemzeti gyásznapot tartottak szombaton Olaszországban a szerdai földrengés áldozatainak emlékére. Az egyik érintett településen az államfő és a miniszterelnök is részt vett az áldozatok temetésén. A halottak száma már 290-re emelkedett, miután újabb holttestek kerültek elő a romok alól. Az olasz főügyészség 115 épület összeomlása miatt bűnvádi eljárást indított.

A szerdai áldozatok temetését és az ehhez kapcsolódó misét Ascoli városában a sportcsarnokban rendezték. A szertartáson részt vett az államfő és a miniszterelnök is. A gyászolók nem fértek be a sportcsarnokba, a szabadban is több ezren emlékeztek.

„Szörnyű, ami történt. A mi házunk nem dőlt teljesen össze, csak részben, de a lényeg, hogy mi életben maradtunk. Két jó barátomat vesztettem el ebben a szörnyűségben. Nagyon fájdalmas ez az egész” – mondta az egyik túlélő.

Az állami temetést azért ebben a városban tartották, mert itt legalább a temető épen maradt. A környező településeken a sírboltokból kiestek a koporsók, a sírkövek nagy része pedig teljesen összetört. Az olasz geológiai intézet szerint volt olyan település, amelynek a tengerszinthez viszonyított magassága 20 centivel csökkent.

„Borzasztó ez az egész és mindenki fél, hogy mikor lesz új földrengés. Mi Ascoliban lakunk, ahol a legkevesebb kár keletkezett, de a környező falvakban tényleg szörnyű a helyzet” – fogalmazott egy másik túlélő.

Holttestek még mindig folyamatosan kerülnek elő, de a mentéssel párhuzamosan a romeltakarítás is megkezdődött.

A szerdai 6,2-es erősségű fölrengés óta már több mint ezer utórengés volt. Emiatt a hétvégére sok olyan épület is összeomlott, amely szerdán még állva maradt. A helyieket tűzoltók kísérik a lezárt területre, hogy összeszedhessék személyes holmijaikat, és felmérjék a károkat. A romba dőlt településeken még mindig több, mint 100 eltűntet keresnek. 390-en vannak kórházban és több mint 2 ezren vesztették el otthonaikat.

Az olasz kormány a segélyek mellett a helyieket az adófizetés alól is felmentette, hogy minden pénzt a helyreállításra lehessen fordítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!