2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Elítélték, de nem büntették meg Wilderst

2016. december 9., péntek 20:46

Gyűlöletbeszéd miatt elítélték Geert Wilders holland bevándorlásellenes politikust, büntetést azonban nem szabtak ki rá. Wilders esztelennek nevezte, és a szólásszabadság korlátozásának tartja a döntést.

– Több vagy kevesebb marokkóit szeretnének ebben a városban és Hollandiában?

– Kevesebbet, kevesebbet!

– Akkor mi megoldjuk.

A bírósági teremben kivetítőn mutatták be a felvételt, amely miatt felelősségre vonták a holland Szabadságpárt elnökét. A bíró indoklása szerint, a marokkói kisebbség ellen irányuló mondatok diszkriminatívak, és bár a szólásszabadság a demokratikus társadalom egyik alapja, azt korlátozni lehet mások jogainak és szabadságának védelme érdekében.

„Wilders úr politikusként bűnt követett el egy csoport megsértésével és diszkriminációval való fejbujtással. A bíróság szerint ez elég büntetés a számára. Ezért Wilders urat bűnösnek nyilvánítjuk, büntetés nélkül” – Hendrik Steenhuis holland bíró.

Az ítélethozatalkor ügyvédje képviselte, aki közölte, fellebbeznek a döntés ellen. Wilders pedig egy videoüzenetben esztelennek nevezte a döntést, és szerinte a bírókat a Szabadságpárt elleni gyűlölet vezette. A bevándorlásellenes politikus hozzátette, sem ő, sem szavazói nem rasszisták.

„Hollandia beteg ország lett. Azt üzenem a bíróknak, akik elítéltek: több millió holland szólásszabadságát korlátozták, ezért mindenkit elítéltek. Senki nem bízik ezután önökben. De sajnos az igazság és a szabadság erősebb, mint önök és én is. Soha nem maradok csendben. Nem tudnak megállítani engem” – jelentette ki a Szabadságpárt vezetője.

Geert Wilderst öt éve már bíróság elé állították, mert Hitler Mein Kampfjához hasonlította a Koránt, és a muszlim bűnözők kiutasítására szólított fel. Akkor felmentették. A tizenhétmilliós Hollandia két százaléka marokkói származású.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!