2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Elismerik: baráti tűzben bombázták a kórházat

2015. október 6., kedd 21:40

Baráti tűzben bombáztak le egy afganisztáni kórházat – ismerte el az amerikai erők főparancsnoka a washingtoni törvényhozás előtt. Azt sem tagadta, hogy a parancsot amerikai katona adta ki. Arra viszont nem adott választ, hogy miért nem vizsgálták meg alaposan az afgánok segítségkérését.

A kongresszus katonai bizottsága előtt kellett magyarázatot adnia a kunduzi kórház lebombázására az afganisztáni erők amerikai parancsnokának. John Campbell tábornok már a meghallgatás elején elismerte, hogy amerikai parancsnok rendelte el a légicsapást, de a részletekbe nem ment bele, mert még tart a belső vizsgálat.

„Szeretném tisztázni, hogy a légicsapásról az amerikai parancsnoki láncon belül született döntés. A kórházat véletlenül találtuk el. Soha nem vennénk szándékosan célba nemzetközileg védett egészségügyi létesítményt” – közölte John Campbell, az afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka.

A tábornok azt mondta, hogy a tálibokkal harcoló afgán hadsereg kért segítséget tőlük. Hozzátette, hogy a hasonló kéréseket általában szigorúan felülvizsgálják, de arra nem adott magyarázatot, hogy ez miért maradt el a kunduzi kórház esetében. A bombázás 22 halálos áldozatot követelt, köztük van a kórházat üzemeltető Orvosok Határok Nélkül több munkatársa.

„A kórház pontos helye ismert volt. A koordinátákat a konfliktus minden résztvevőjének világosan a tudtára adtuk, beleértve az ellenzéki erőket, a koalíciós csapatokat és az afgán hadsereget. A kórház négy éve működik, ráadásul viszonylag nagy épület, ami jól látható mindenki számára. Az, hogy ilyen pontos támadás ér egy ekkora kórházat – amíg nem bizonyítják be az ellenkezőjét –, háborús bűntettnek minősül” – mondta Meinie Nicolai, a segélyszervezet egyik vezetője.

Az Orvosok Határok Nélkül független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását követeli.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!