2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár

2017. június 16., péntek 17:37, frissítve: péntek 20:04

Meghalt Helmut Kohl. A két Németországot újraegyesítő kancellár 87 éves volt. 15 évig dolgozott kancellárként, ami rekord az ország történetében.

Németország hatodik kancellárja 1982-ben az NSZK vezetője lett, de már az egységes Németország vezetőjeként távozott tizenöt évvel később, 1998-ban. Ezzel máig ő az ország leghosszabb ideig hatalmon lévő kancellárja.

Már az 1976-os választáson indult, de kikapott, az eredményt alig bírta elfogadni: állítólag azt kiabálta, hogy „Kancellár akarok lenni!” Párttársa, a bajor keresztényszociálisok vezetője a vereség után azt mondta, hogy Kohl alkalmatlan, mert túlságosan szigorú történészként szemléli a világot.

Negyed évszázaddal később ugyanezt a szigorú történészt dicsérte Angela Merkel. „Az ember, aki megírta Németország és Európa közös történetét” – a mai kancellár így beszélt elődjéről.

„Éltem át jó és rossz időszakokat, de sosem vesztettem el a hitemet Európában. Mindig is az volt a meggyőződésem, hogy a szabad és békés Európában mindenki egyenlő; mindig is egy ilyen Európáért küzdöttem” – mondta utolsó könyve bemutatóján Kohl.

A volt kancellár az Európai Unió intézményrendszerének a kiépítésében és a közép-európai tagállamok csatlakozásának előkészítésében is fontos szerepet játszott. A felesége öngyilkossága után, 2002-ben szakított a közszerepléssel. A rendszerváltás elősegítéséért és a német egyesítésért fél tucat alkalommal jelölték Nobel-békedíjra.

A magyar miniszterelnök tavaly áprilisban találkozott Kohllal a németországi otthonában. A látogatás miatt több százan tüntettek, mert úgy érezték, a magyar kormány „Európa-ellenessége” ellenkezik Kohl Európa-párti hozzáállásával.

Helmut Kohl nyolcvanhét éves volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!