2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Elfogták a török puccskísérlet kitervelőjének bizalmasát

2016. július 24., vasárnap 09:00, frissítve: vasárnap 12:07

Elfogták a török puccskísérlet állítólagos megrendelőjének segítőjét – jelentette be az ankarai elnöki hivatal. Közben a közszférában is folytatódik a tisztogatás: az iskolabezárások már a kurdok lakta területeket is elérték. A helyi lakosságot felháborítják a rezsim módszerei.

Már a 13 ezer főt is meghaladta a két héttel ezelőtti puccskísérlet óta rács mögé dugott törökök száma, jelentette be büszkén Recep Tayyip Erdogan elnök. Az államfő szerint a tisztogatás után egy új Törökország születik.

„A fegyveres puccskísérlet bukásával Törökország egy új korszakba lépett” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan, török elnök.

Közben elfogták az államcsíny állítólagos megrendelőjének jobbkezét. Az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen segítőjének tartott férfi neve Halisz Handzsi, és a török hatóságok szerint két nappal a július 15-i sikertelen puccs előtt érkezett Törökországba. A muszlim hitszónok Gülen egykor Erdogan legfőbb bizalmasa volt, de később megromlott a viszonya az államfővel, és Ankara első számú közellenséggé minősítette.

Az őrizetbe vett és kirúgott katonákat és köztisztviselőket Erdogan egy gülenista terrorszervezet, az úgynevezett párhuzamos állam embereinek tartja.

„Az őrizetbe vétel időtartama 4 napról 1 hónapra nő. Elkezdtük elbocsátani azokat a közszolgákat, akik Fethullah terrorszervezetéhez kötődnek. 934 iskolát, 109 kollégiumot, 15 egyetemet, 104 alapítványt, 35 egészségügyi intézetet, 1125 jótékonysági szervezetet és 19 szakszervezetet zártunk vagy tiltottunk be” – mondta Erdogan.

A párhuzamos állam felszámolására hivatkozva egyúttal egy másik ellenségként kezelt társadalmi csoportra, a kurdokra is lesújt a török rezsim: az iskolabezárások immár a kisebbség lakta területeket is elérték.

Volt azonban olyan  kurd iskolatulajdonos nem tűrte békésen, hogy az ő intézményét is megszüntetnék.

„Ez egy demokráciaellenes lépés egy anyanyelven oktató iskola ellen! A saját iskolám bejáratánál beszélek! Nem tehetik ezt! Nem tehetnek ilyen önkényes lépéseket!” – mondta Sabahattin Korkmaz, miközben épp rendőrök próbálták leállítani.

Közben az elnöki gárdát is feloszlatják, arra hivatkozva, hogy a 2500 tagból már csaknem 300 börtönben ül a puccskísérlet miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!