2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elismerte tettét az isztambuli merénylő

2017. január 17., kedd 12:03, frissítve: kedd 12:20

Elismerte a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetését az az üzbég férfi, akit ma hajnalban vettek őrizetbe a város bevándorlónegyedében. A férfit összeverték letartóztatás közben, de a hatóságok szerint a vallomást nem kikényszerítették és az ujjlenyomatát egyébként is megtalálták a helyszínen. Az üzbég származású férfi egy éve élt Törökországban menekültként, és 2 hete utazott Isztambulba a merénylet miatt.

Rendőrök vezetik el a szilveszteri támadás elkövetőjét. A 30-as éveiben járó üzbég férfit Isztambulban fogták el. A merénylet óta egy kazah ismerősénél bujkált, aki a fegyverek beszerzésében is segíthetett. Három nő élt velük, illetve a merénylő 4 éves kisgyereke. Az elkövető feleségét és másik gyerekét már korábban őrizetbe vették. A merénylőről egy fotót adtak ki, amin véres fejjel szerepel, a hivatalos verzió szerint ellenállt a letartóztatásnak. A vallomást azonnal kiszedték belőle.

„Az elkövető Adbulkadir Masaripov. Több álnevet is használt, és négy nyelven beszél. Elismerte a bűncselekmény elkövetését, az ujjlenyomatai egyébként is egyeznek a helyszínen találtakkal” – közölte Vasip Sahin isztambuli kormányzó.

 

A férfiról egy korábbi videót is közzétettek. Szíriában kaphatott kiképzést, ahonnan egy éve menekültként érkezett Törökországba. A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta, hétfőn viszont a török miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a szilveszteri akció kivitelezése túl profi volt, és a török kormány biztosra veszi, hogy terroristákon kívül egy másik ország titkosszolgálata is részt vett benne.

„Sok bizonyítékunk és információnk van, de a nyomozás érdekeire hivatkozva ezeket egyelőre nem közölhetjük. A legfontosabb, hogy az elkövetőt elfogtuk. A következő, hogy a megbízókat, a támadás kitervelőjét elfogjuk” – közölte a török miniszterelnök, Binali Yildirim.

Isztambulban külön városrész van, ahol üzbég, kazah és más, volt szovjet tagköztársaság türkmén menekültjei élnek. Itt húzta meg magát az elkövető is. A rendőrség állítólag majdnem egy hete figyelte, de nem fogta el, hogy fel tudja térképezni a kapcsolatait. A férfi taxival közlekedett, a szomszédokkal nem beszélt.

„Akik az elmúlt időszakban külföldről érkeztek, azokról egyértelmű, hogy nem menekültek, hanem hogy valamilyen célból vannak itt, vagy küldték őket. Korábban nem volt olyan, hogy valaki egy-két napra vesz ki szobát, aztán eltűnik” – mondta egy kazah bevándorló, Osman Kumandan.

A Reina klubban 39 ember halt meg és 70 megsebesült a szilveszteri ünnepségen. Az áldozatok között izraeli, szaúdi, francia és belga turisták is voltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!