2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Elfoglalták a tüntetők a mexikói határt

2017. január 23., hétfő 08:40, frissítve: hétfő 10:27

Elfoglaltak egy határátkelőt a mexikói–amerikai határon a magas üzemanyagárak ellen tüntetők. Mexikóban az év eleje óta vonulnak utcára a helyiek, miután a kormány január elsejével 14-20 százalékkal emelte az üzemanyag árát.

Továbbra is tüntetnek Mexikóban az üzemanyagár-emelések ellen. A fővároson kívül tizenkét másik helyen is egy időben tiltakoztak. Január elsejével a kormány 14-20 százalékkal emelte a benzin és a gázolaj árát. Az utcára vonuló emberek az elnök, Enrique Pena Nieto távozását követelték. Az év eleje óta tartó tiltakozások során a demonstrálók utakat és benzinkutakat zártak le, boltokat fosztogattak. A rendőrség több száz embert tartóztatott le az elmúlt három hétben.

„A célunk az, hogy az áremeléseket megszüntessük vagy visszafordítsuk, illetve teljes egészében felejtsük el. Februárra újabb két áremelést terveznek. Már fenntarthatatlan a helyzet, de azt mondják, nincs semmi gond. Amikor a képviselők, szenátorok fizetését nézzük ahhoz képest, amit mi, munkások keresünk, rájövünk, hogy mennyire kevés is a mi pénzünk” – mondta az egyik tüntető, Rogelio Sanabria.

A mexikóiaknak az sem tetszik, hogy az üzemanyagár-emeléssel egyidejűleg az élelmiszerek, a tömegközlekedés és sok más termék és szolgáltatás árát is megemelték.

„Azért vagyok itt, mert nem értek egyet Pena Nieto kormányának a döntéseivel és azzal, amit az egész kabinet az országra szabadított. Az csak inflációt és az egyenlőtlenségek hiányát okozta. Ők továbbra is rabolnak, elvesznek az országtól” – nyilatkozta egy másik tüntető, Laura Islas.

Közben tüntetők foglalták el az egyik legforgalmasabb határátkelőhely egyik sávját Mexikó és az Egyesült Államok határán. Miután a határ mexikói oldalán megjelent az ötven tüntető, a határőrök elhagyták állomáshelyüket, a demonstrálók pedig ellenőrzés nélkül engedték át az autókat az Egyesült Államok felé. A határ Egyesült Államok felőli oldalán zavartalan volt a határellenőrzés.

Egy másik határátkelőnél pedig az amerikai oldalon, a Mexikó felé irányuló forgalmat akadályozta tüntetők egy csoportja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!