2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Életfogytiglant kértek Ratko Mladicra az ügyészek

2016. december 9., péntek 21:27

A radikalizmustól, és egy önálló iszlám állam létrehozásától védték az országot – erre hivatkozott a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic ügyvédje a hágai nemzetközi bíróságon. A 74 éves szerb extábornokra életfogytiglant kértek az ügyészek, a délszláv háború alatt elkövetett népirtások miatt. Ítélet jövőre várható.

A 74 éves Ratko Mladic, a jugoszláv néphadsereg korábbi tábornoka, aki a boszniai szerb erőket vezette három évig a délszláv háborúban, és akinek a nevéhez fűződik a muszlimok ezreinek kiirtásáról hírhedt srebrenicai mészárlás négyéves büntetőperének utolsó szakaszához érkezett.

„Szerbként a néphadseregben, majd később a boszniai szerb hadseregben védte az országát és a népét egy felfegyverzett ellenséggel szemben, amely etnikai és vallási fanatizmussal volt túlfűtve és megpróbálta átvenni a hatalmat. Ha Mladic tábornok bűnös, bűnös vele együtt minden egyes katonatiszt a világon, aki bármilyen hadsereg egyenruhájában védte a saját hazáját” – mondta Branko Lukic védőügyvéd.

A hágai ügyészek életfogytiglani börtönt kértek Ratko Mladicra, aki 8000 muzulmán férfit öletett meg, majd temettetett tömegsírokba az ENSZ által védett városként kikiáltott Srebrenicában. Mladic védője szerint nemcsak a boszniai szerbek, de minden részt vevő fél ugyanolyan felelősséggel viseltetik népirtásban, így azok a mudzsaheddinek is, akik azért érkeztek Boszniába az arab országokból, hogy hittestvéreik mellett harcoljanak. Ratko Mladicot kétrendbeli, a délszláv háborúban elkövetett népirtással vádolják. Ítélethirdetés 2017-ben várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!