2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Élesen bírálták a magyar jogállamiságot az EP-ben

Hír TV

2018. június 20., szerda 22:20, frissítve: szerda 22:27

A LIBE bizottság Magyarországról szóló különjelentéséről jövő héten szavaznak. A jelentés névadója, Judith Sargentini zöldpárti képviselő sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar parlament szerdán elfogadta a bevándorlásellenes csomagot.

Több mint 260 módosító javaslatot nyújtottak be az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) ahhoz a tervezethez, amely a magyar jogállamisággal kapcsolatos megállapításokat összegzi. A jelentés annak az eljárásnak a része, amelynek végén felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az EU-ban. A dokumentum 12 területen marasztalja el a magyar demokráciát, a Stop Soros törvény miatt azonban várhatóan újabb fejezetekkel egészül ki a jelentés.

A magyar kormánypártot saját európai pártcsaládja is hevesen bírálta. „Véleményem szerint nagyon veszélyes a hajléktalanságot kriminalizálni, és nagyon veszélyes azt a büntetésadózás kivetni a civilszervezetekre, akik migránsokkal és menekültekkel dolgoznak. Szerintem szigorúnak kell lenni és világos üzenetet kell küldeni a magyar népnek és a magyar civil társadalomnak, hogy mi ezt nem fogjuk lehetővé tenni” – fogalmazott Michal Boni, az Európai Néppárt képviselője.

A vitában a fideszes felszólalókon kívül egyetlen egy képviselő, a lengyel kormánypárt politikusa vette védelmébe a magyar kormányt. „A jelentés 10-es pontjában sajnálatosnak tartjuk azt, hogy a magyar kormány konzultált a társadalommal. Hogyan tarthatjuk sajnálatosnak a konzultációs folyamatokat? Akik az egységünkre gondolnak, az EU egységére, azoknak ellenezniük kell ezt a javaslatot, mert ez szándékos fellépés Magyarország és az EU további rombolására” – mondta Marek Jurek, az Európai Konzervatívok és Reformeke képviselője.

A Fidesz szerint a bírálatok oka, hogy Magyarország nem akar illegális migránsokat, holott az Európai Parlamentben nincs olyan politikai erő, amely támogatná a jogosulatlan határátlépéseket. „Nem tudnak beletörődni, hogy márpedig mi nem akarunk illegális bevándorlókat Magyarországon, márpedig mi nem akarjuk, hogy embercsempészek hozzák be őket a mi országunkba, tehát gyakorlatilag az illegális migráció a legnagyobb problémájuk, és ezért kapunk egy ilyen politikai hadjáratot a nyakunkba, és üldöztetést a fejünkre, egy ilyen vádiratot” – hangoztatta Gál Kinga EP-képviselő.

A Demokratikus Koalíció politikusa azt mondta, széles egyetértés van a szakbizottságban az Orbán-kormány megítéléséről. „Én nem akarok olyan Magyarországot, ahol betiltják törvényileg a hajléktalanságot, én nem akarok olyan Magyarországot, ahol nem lehet például egy tudományos tanácskozást tartani a migrációnak, vagy a bevándorlásnak az előnyeiről, mert a jelenlegi Stop Soros alapján ezt nem lehet csinálni, és én nem akarok olyan Magyarországon élni, ahol a civilszervezeteket mindenféle fajta büntetéssel fenyegetik” – emelte ki Niedermüller Péter.

A jelentésről jövő héten hétfőn szavaz a bizottság, ezt követően, várhatóan szeptemberben kerül a plenáris ülés elé, ahol arról kell dönteni, felkérik-e a tagállamokat az eljárás folytatására. A szavazások kimenetele főként azon múlik, hogy a Fidesz pártcsaládja támogatja-e a jelentést.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek most az tűnik, hogy a LIBE bizottság jelentős többséggel el fogja fogadni ezt a jelentést, ezt azért is lehet állítani, mert az Európai Néppárt képviselői szabad mandátumot kaptak, vagyis nem köti őket a pártfegyelem és a viták során sokszor lehetett látni, hogy a néppárti képviselők is keményen bírálták az Orbán-kormányt. A Hír Televíziót Brüsszelből az Európai Parlamentből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!