2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elcsatolná Koszovót Szerbia

2017. január 17., kedd 13:39

Szerbia úgy akarja elcsatolni Észak-Koszovót, mint Oroszország a Krímet – jelentette ki a koszovói elnök, miután Belgrád háborúval fenyegette a tőle egyoldalúan elszakadt balkáni államot. A szerb kormány katonákat küldene Koszovóba, hogy megvédje az ottani szerb kisebbség tagjait.

„Koszovó Szerbia része” – olvasható húsz nyelven is egy a vonaton, amelyet szombaton indított a belgrádi kormány a nagyrészt szerbek lakta Észak-Koszovóba. A járat azonban a határig sem jutott el: megállítására kivezényelték a koszovói különleges rendőri alakulatokat, arra hivatkozva, hogy a vonat üzenete sérti az ország szuverenitását. Belgrád ezután visszafordította a járművet, majd azt üzente: ha kell, fegyverrel is megvédi az észak-koszovói szerbeket.

„Ha elkezdenek szerbeket gyilkolni, akkor mind odamegyünk, nemcsak a hadsereg. Én leszek az első, aki odamegy” – jelentette ki Tomislav Nikolic szerb elnök.

A 90 százalékban albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan a Belgrádtól való függetlenségét, amelyet az EU és az USA elismer, Szerbia és a vele szövetséges Oroszország viszont nem. A koszovói elnök most már egyre jobban tart Moszkvától és attól, hogy hazája Ukrajna sorsára jut.

„Szerbia arra akarja használni ezt az oroszoktól kapott vonatot, hogy kihasítsa magának Koszovó északi részét, aztán Szerbiához csatolja azt. Ez a krími modell” – nyilatkozta Hashim Thaci koszovói elnök.

Míg Koszovó Oroszországra, Szerbia Amerikára mutogat: a belgrádi vezetés szerint a távozó Obama-kormány biztathatta arra a koszovóiakat, hogy állítsák meg a vonatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!