2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Elbukott a migránsvízum

Megbukott az Európai Parlamenten a migránsvízum javaslata, a képviselők többsége nem támogatta az előterjesztést. A voksolást heves vita követte, mert vélhetően technikai hiba is közrejátszott a nem várt eredményben. A javaslat arról szólt, hogy a jövőben uniós országok külképviseletein is igényelhetnének vízumot azok a migránsok, akik Európában menekülti védelmet szeretnének kérni.

  • Elbukott a migránsvízum

Az úgynevezett humanitárius vízumról voksoltak az uniós honatyák szerdán az Európai Parlamentben. A szavazás tétje az volt, hogy a javaslat elfogadása esetén felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig készítse elő a speciális vízum bevezetését. Az új szabályozás lehetővé tette volna azon külföldiek vízumigénylését az uniós tagállamok külképviseletein, akik Európában menedéket szándékoznak kérni.

A voksolás parázs hangulatban történt, a migránsvízum ügye ugyanis komoly vita tárgya volt a strasbourgi plenáris ülésen. A feszültség pedig tovább nőtt, amikor a szavazás eredménye megjelent a kijelzőn.

 

„Elnök úr, bocsásson meg, de több képviselőtársunk még a voksolás közben kivette a kártyáját a gépből, attól tartok, hogy emiatt nem egy valós eredményt kaptunk” – jelezte azonnal egy képviselő.

A technikai hibát valószínűsíti, hogy néhány perccel korábban, a migránsvízum ügye előtti, más témában történt voksnál mintegy 50-nel többen voltak jelen a szavazógép szerint, pedig egy képviselő sem hagyta el közben az üléstermet.

A javaslat spanyol szociáldemokrata beterjesztője a szavazás megismétlését kérte a házelnöktől, de kérését elutasították. „Ezt eldönteni nem az elnök dolga. Én kétszer jeleztem, hogy abszolút többség kell, és mivel megtörtént az érvényes voksolás, azt nem lehet megismételni” – közölte Antonio Tajani, az EP elnöke.

Kikerülnék a határvédelmet

A migránsvízumról szóló uniós kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a bevándorlók a törvényes utat válasszák a közösség területére való belépésre. A tervezet bírálói szerint azonban ez a módszer helytelen, mert kikerülni a határellenőrzést, a személyek alapos vizsgálatát.

„Az unió most gyakorlatilag feladná az előzetes ellenőrzésnek a jogát és tömegeket utaztatna be könnyített formában az Európai Unió területére anélkül, hogy tudnák, hogy kikről beszélünk. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag is kikerülnék a határvédelmet, mind a nemzeti határvédelmek azon jogát, hogy bevándorlási menekültügyi kérdésekben döntést hozzanak és véleményt nyilvánítsanak” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hidvéghi Balázs hozzátette: az elmúlt hetekben kiderült, hogy migránsok ezrei kapnak olyan név nélküli bankkártyákat, amelyekre Soros Györgyhöz köthető szervezetek utalnak pénzeket. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ezek az események mind arra utalnak, hogy a brüsszeli erők azon dolgoznak, hogy a bevándorlást legalizálják Európában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!