2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„Ekkora hatalmat halandó kezébe nem lehet adni”

Hír TV

2018. június 22., péntek 15:21, frissítve: péntek 16:39

Sorsdöntő szavazás előtt áll Törökország. Vasárnap egyszerre tartanak parlamenti és köztársasági elnök választást, és egy alkotmánymódosítás miatt az elnök lesz a kormány feje is. Az ellenzéki pártok attól tartanak, hogy a hatalomkoncentráció után a 16 éve kormányzó Recep Tayyip Erdogan később már leválthatatlan lesz.

Az elmúlt 16 év legnagyobb kihívása előtt áll Törökország erős embere. A vasárnapi előre hozott választásokon Recep Tayyip Erdogan iszlamista pártja elveszítheti az abszolút többségét, a köztársasági elnökválasztáson pedig kihívói a második fordulóba kényszeríthetik. A tavaly nyáron tartott alkotmánymódosító népszavazáson a szavazók még támogatták, hogy prezidenciális rendszert hozzanak létre: Erdogan pedig így egyben a kormány feje is lenne, miután megszűnik a miniszterelnöki poszt. Erdogan szerint szükség van arra, hogy teljhatalmat kapjon.

„Minden szavazat június 24-én az utolsó szögek lesznek a régi rendszer koporsójába, ami katonai puccsokat és válságokat termelt, június 24-én bebizonyíthatjuk, hogy mi vagyunk a jövő” – biztatta híveit a török elnök.

Legfőbb riválisa szerint az alkotmánymódosítás miatt olyan hatalomkoncentráció lesz egy ember kezében, amit veszélyes folyamatokat indíthat el. „A költségvetésről, az igazságszolgáltatásról, a törvényhozásról mind egy ember dönt. Ez most először történhet meg, és ha ezt hagyjuk, legközelebb talán már nem is lesz döntési lehetőségünk. Ekkora hatalmat halandó kezébe nem lehet adni, még az enyémbe sem” – érvelt Muharrem Ince köztársasági elnökjelölt.

A választás végkimenetelébe a kurdok is beleszólhatnak. Hiába hoztak 10 százalékos parlamenti küszöböt, a kurdok érdekeiért is küzdő baloldali HD párt ezt megugorhatja, csökkentve ezzel Erdogan pártjának esélyét az abszolút többségre. A kurd párt elnökjelöltjét egyébként terrorizmusra felbujtás vádjával börtönbe zárták, jelenleg a 142 éves börtönbüntetésének ítéletére vár. „Ma még csak a diktatúra előzetes ajánlóját láthatjuk, az igazán félelmetes rész azonban csak június 24-e után derül ki. Ezt a félelemet kell elűzni a szavazatainkkal” – magyarázta a bebörtönzött Selahattin Demirtas.

Az ellenzéki pártok elképesztő média ellenszélben tudtak csak kampányolni. Az állami tévén kívül is szinte minden sajtótermék Erdogan pártjának kezében van, az oknyomozó újságírókat pedig börtönnel fenyegetik a hatóságok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!