2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Bayer show 14:00

Külföld

Egyre többen bombázzák az Iszlám Államot

Már a belga légierő is bombázta az Iszlám Állam állásait. A dzsihadista szervezet elleni akcióhoz eddig az Egyesült Államok mellett Franciaország, Nagy-Britannia és öt arab ország csatlakozott. Nagy-Britanniában közben megemlékeztek arról a brit férfiról, akit múlt héten fejeztek le a szélsőséges iszlamisták.

Gyászmisét tartanak az angliai Salfordban a dzsihadisták újabb áldozatának emlékére. A szélsőséges iszlamisták néhány napja fejezték le a 47 éves brit férfit, aki egy segélyszállítmányt kísért Szíriában. A szertartáson felolvasták azt a levelet, amelyet elrablása előtt írt családjának.

Az eredetileg taxisofőrként dolgozó férfira emlékeztek egy nagy-britanniai muszlim közösségben is, amely élesen elhatárolódott a dzsihadistáktól. „A muszlim közösség nagyon sértőnek találja, hogy Iszlám Államként emlegetik az ISIS-t. Az valójában egy terrorista állam, amely terrorral kampányol, és meg akarja félemlíteni az emberek szívét. A brit muszlim közösség azonban egységes, és szolidárisak vagyunk Alan Henning családjával, valamint a világgal, és nem hagyjuk, hogy ez a terrorcsoport nyerjen” – mondta az egyik muszlim közösség tagja.

A brutális gyilkosságokkal az iszlamisták – állításuk szerint – azt bosszulják meg, hogy a nyugati hatalmak bombázzák állásaikat.


Az Egyesült Államok vezette koalícióhoz öt arab ország mellett már csatlakozott Ausztrália, Hollandia és Belgium is – a belga vadászgépek hétfőn már támadták is az Iszlám Államot. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint a folyamatos légicsapások azonban nem elegendők ahhoz, hogy térdre kényszerítsék a szunnita szélsőségeseket. „A Pentagon képviselője azt mondta, hogy légierővel háborút nem lehet megnyerni. Szó szerint úgy fogalmazott: amit mi tudunk csinálni, az az, hogy az ISIS-t orrba verjük. Ebbe még nem halt bele senki” – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Szárazföldi csapatokat azonban egyelőre egyetlen ország sem kíván bevetni. Az ugyanis jelentős áldozatokkal járna, ráadásul felborítaná a térség kényes hatalmi egyensúlyát. Amerikai katonai vezetők arra figyelmeztettek, hogy a légicsapások akár évekig is elhúzódhatnak – ez egyébként jól jönne az amerikai hadiiparnak is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!