2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egyre több helyen bukkan fel szennyezett tojás

2017. augusztus 11., péntek 08:03, frissítve: péntek 11:02

Már tizenegy országban találtak rovarirtó szerrel fertőzött tojásokat. Legutóbb a dán élelmiszerügyi hatóság közölte, hogy 20 tonna tojást semmisít meg. Szennyezett tojást találtak Romániában és Szlovákiában is, de Magyarországra állítólag nem jutott belőle. Hollandiában nyolc, Belgiumban tizenegy tojásfarmon találtak eddig szabálytalanságot, két cégvezetőt őrizetbe vettek, az egyik érintett cég számláit zárolták. Brüsszel „tojáscsúcsot” hív össze a helyzet rendezésére.

Eddig tizenegy országban találtak firponil nevű rovarirtó szerrel fertőzött tojást, amely jellemzően Hollandiából és Belgiumból származott. Az uniós szabvány szerint a tojásokat egy növényi eredetű, környezetbarát anyaggal kéne tisztítani, de az sokak szerint nem elég hatékony. A hatást akarták fokozni azzal, hogy rovarirtót kevertek a tisztítószerhez. A firponil nevű anyag képes beszivárogni a tojásba, és pajzsmirigy-, vese-, valamint májproblémákat okoz.

„Nyolc helyen tartottunk házkutatást, autókat, ingóságokat foglaltunk le, és egy bankszámla befagyasztásáról is intézkedtünk. Két cégvezetőt őrizetbe vettünk közveszélyeztetés miatt” – közölte Frans De Neree, a holland ügyészség szóvivője.

Hollandiában termelőknél, mezőgazdasági raktárakban és kereskedelmi cégeknél razziáztak. A holland hatóságok már tavaly novemberben kaptak bejelentést a tiltott fertőtlenítőszerek használatáról, de csak az idén július végén kezdtek nyomozni.

„Lefoglaltunk olyan bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy tudatosan használták a firponil nevű anyagot” – mondta Sylvie Van Baden, az antwerpeni ügyészség szóvivője.

Az Európai Unió mezőgazdasági és kereskedelmi bizottsága is vizsgálja, hogy a holland hatóságok időben reagáltak-e. Az uniós élelmiszer-biztonsági hivatalt például nem is a hollandok figyelmeztették, hanem egy héttel később a németek.

„Egy hónapig semmiféle információt nem kaptunk a holland hatóságoktól, ezért azt se tudjuk, hogy milyen belga cégek állnak kapcsolatban a holland tojásfarmokkal. Hollandia a világ legnagyobb tojásexportőre, és komoly probléma, hogy nem osztotta meg velünk időben az információkat” – hárított Denis Ducarme belga mezőgazdasági miniszter.

A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem jutott a fertőző tojáskészítményekből, de a szomszédos Ausztriába, Szlovákiába és Romániába igen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!