2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Egyre nő a halottak száma Venezuelában

2017. július 27., csütörtök 20:14

Száz fölé emelkedett a venezuelai tüntetéssorozat halálos áldozatainak száma, miután a fővárosi összecsapásokban meghalt egy 16 éves fiú. Caracasban az ellenzék a vasárnapra tervezett választást akarja megakadályozni. Az államfő által létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés tagjairól szavaznának első alkalommal, a testülettel az elnök megkerülné az ellenzéki többségű parlamentet.

Molotov-koktélokkal és kövekkel támadják a venezuelai tüntetők a rendőrséget, akik könnygázzal válaszolnak. 3 hónapja tartanak ezek az utcai harcok, 2 napja pedig országos sztrájk is van. Az ellenzék vezetője házi őrizetből üzent.

„A következő napokban a kormány egy alkotmányos csalás elkövetésére készül. A nemzetőrséget is bevetik, hogy fenntartsák a hatalmukat, mi pedig már csak az alkotmányban bízhatunk, amíg még van” – üzente Leopoldo Lopez.

Az ellenzéknek az a baja, hogy a venezuelai kormányzat egy összetett manőverrel próbálja megtartani a hatalmát. Létrehoznának egy nemzetgyűlést, ami megkerülné az ellenzéki többségű parlamentet, és átírná az alkotmányt, hogy a hatalom az államfőhöz kerüljön. Ennek a tagjait választanák meg most vasárnap. Azért nem parlamenti választást tartanak, mert azon biztos az ellenzék nyerne, a nemzetgyűlési választáson viszont ellenzéki jelöltek nincsenek.

„Hogy mire jó ez az egész? Nincsenek útban a túl okos emberek. A nemzetgyűlésbe beválasztanak olyanokat, akik nem jogászok, nem értenek a törvénykezéshez, viszont a párt elvárásait gond nélkül teljesítik, tehát el tudnak fogadni bármit, amit eléjük tesz valaki” – mondja Oswaldo Ramirez szakértő.

Venezuela 2 éve gyakorlatilag csődbe ment, mert a Hugo Chavez féle szociális rendszert az alacsony olajárakból képtelenség finanszírozni. Chavez utódja, Nicolás Maduro szerint az ország kapitalista összeesküvés áldozata lett, és mindenről Amerika tehet. Hogy ezt bizonyítsa, Maduro az ország legmagasabb rangú kitüntetését adományozta azoknak a kormányközeli üzletembereknek, akiket kitiltottak Amerikából a korrupciós ügyeik miatt.

„Vannak még hazafiak, akiknek gratulálni szeretnék, amiért felléptek az imperialista szankciók ellen. Egész Venezuela titeket éltet, a törvénytelen, álnok, semmirekellő  imperialistákkal szemben. Venezuelának nem diktálhatnak mások, ezek az idők már véget értek” – fogadkozott Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Amerika mellett az ENSZ, az Amerikai Államok Szervezete és az EU is azt felszólította Venezuelát, hogy ne írják át az alkotmányt. Független felmérések szerint egyébként a kormányt a lakosság kb. 20 százaléka támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!