2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Egyre gyakrabban támad a fenevad, de nincs mit tenni

2016. július 30., szombat 10:52

Székelyföldön egyre nagyobb veszélyt jelent a barna medve, alig akad olyan Hargita megyei település, ahol ne garázdálkodott volna. A Székelyudvarhelyhez közeli Etéden nemcsak a sertések, de a frissen érő gyümölcsök illata is vonzó a vadállat számára. Alig van olyan éjszaka, hogy be ne látogasson valamelyik portára. Kilőni azonban csak kivételes esetekben lehet, a barna medve ugyanis védett állat.

Etéden pár nappal ezelőtt több tucat szétmarcangolt sertéstetemet hagytak maguk után a medvék. A történtek után Szőcs László polgármester kérvényt is írt a román környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben kéri a veszélyes egyedek kilövetését. A hivatalos válaszra azonban heteket, de az is lehet, hogy több hónapot kell várni.

„Hosszas procedúra, tekintettel arra, hogy védett állat a medve. De én úgy látom, hogy az optimális szám felett van a számuk itt, a község területén. A korábbi években is voltak medvetámadások, gyakori volt, megtámadta a méhészeket, de most annyira gyakori, hogy bemegy a házakhoz és az ólból kiszedi a disznót, tíz nap alatt tizenkét disznót, egy borjút és egy juhot ölt meg különböző helyszíneken. Tehát több mint valószínű, hogy nem egy állatról van szó” – nyilatkozta Etéd polgármestere.

„Letépi a kerítést, mászik fel a fára, az ágakat töri le és eszi le a szilvát” – mesélte egy helybéli asszony. Az idős házaspár éjszakánként tüzes fáklyával próbálja elűzni a hatalmas állatot.

Etéd polgármestere attól tart, hogy ha nem kapják meg idejében a kilövési engedélyt, akár emberi áldozatot is követelhet a mindennapos medvetámadás. Addig éjszakánként a vadászok is segítenek a fenevadak elűzésében és riasztólövésekkel próbálják távol tartani a gazdaságoktól a medvéket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!