2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Egyre gyakoribbak a gázolásos merényletek

2017. augusztus 18., péntek 13:01, frissítve: péntek 13:06

A barcelonai merénylethez hasonló terrortámadások több mint egy évvel ezelőtt kezdődtek Európában, a nizzai tömeges gázolással. Ezt még sok másik ilyen merénylet követte, ikonikus vagy könnyen támadható helyszínek ellen.

2016. július 14., Nizza. Több mint egy évvel ezelőtt a francia üdülővárosban kezdődött az európai gázolásos merényletek sora. Nizza tengerparti sétányán a nemzeti ünnep alkalmából összegyűlt tömegbe hajtott bérelt teherautójával egy tunéziai származású terrorista, akit később a rendőrök agyonlőttek. A 86 halálos áldozatot követelő terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Csakúgy, mint a berlini karácsonyi vásár elleni merényletet. December 19-én este 12 ember halt meg, amikor egy kamionnal a vásárlók és az árusok közé hajtottak a német fővárosban. A támadó elmenekült, de öt nappal később Olaszországban lelőtték a helyi rendőrök. Anis Amri szintén tunéziai származású volt.

Stockholmban április 7-én hajtottak végre gázolásos merényletet, a támadó egy sétálóutcában kormányzott a járókelők közé egy lopott teherautót. 4 embert ölt meg az üzbég férfi, akit hajtóvadászat után tartóztatott le a svéd rendőrség. Vallomása szerint ő is az Iszlám Állam embere volt.

A következő helyszín London, ahol a parlament közvetlen közelében hajtottak járókelők közé egy kisteherautóval, majd a három merénylő késekkel rontott a környékbeli éttermek és pubok vendégeire. Ők 8 embert gyilkoltak meg, szintén az Iszlám Állam nevében. A kiérkező rendőrök mindhármukat agyonlőtték. Az elkövetők közül ketten marokkói származásúak voltak, a harmadik pedig pakisztáni.

A korábbi, hasonló támadásokhoz képest az látszik, hogy itt egy nagyon jól megszervezett merényletről van szó, ahol csoportokat hangoltak össze – emelte ki a Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Részletek:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!