2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egymillió embert telepítettek ki a történelmi hurrikán miatt

Több mint 1 millió embert kellett kitelepíteni az Egyesült Államok keleti partján fekvő Észak-Karolina államból a közelgő Florence hurrikán miatt. A négyes erősségű vihar pénteken érheti el az amerikai partvidéket, több mint 200 kilométeres szél és heves esőzések kísérik.

  • Egymillió embert telepítettek ki a történelmi hurrikán miatt

Napokig tartó esőzéssel és áradásokkal fenyeget a Florence hurrikán az Egyesült Államok délkeleti partvidékén. Az észak-karolinai kormányzó több mint 1 millió embert telepíttetett ki.

„Ez a vihar egy szörny. Nagy és gonosz. Ez egy nagyon veszélyes, életet fenyegető, történelmi hurrikán. Ezért is rendeltem el a kötelező állami kitelepítést és arra kérem az észak-karolinai lakosságot, hogy tegyen eleget a helyi kitelepítési szabályoknak” – mondta Roy Cooper.

Donald Trump azt ígérte a pénz nem fog számítani a hurrikánnal szembeni védekezésben és helyreállításban.

„Az amerikai nép biztonsága az elsődleges számomra. Nem spórolunk semmivel. Teljesen fel vagyunk készülve. Még sosem készültünk fel ennyire. És úgy tűnik nekem és sok nagyon tehetséges embernek, akiknek ez a munkája, hogy ez a vihar nagyon nagy lesz, nagyobb, mint amit az elmúlt évtizedekben láttunk” – mondta az amerikai elnök.

A Szövetségi Katasztrófavédelem szerint a lakosságnak sem szabad alábecsülnie a hurrikán veszélyeit. „Megvan az esély arra, hogy ez egy nagyon pusztító vihar legyen. Áram nem lesz hetekig. A partvidéken ki lesznek telepítve az emberek és lesznek olyan részek is amik víz alá kerülnek” – mondta Brock Long, a katasztrófavédelem vezetője.

A viharra készülnek Marylandban is. A helyi templomban homokzsákokat osztogatnak. Ellicott City-t 2016-ban már egyszer majdnem elpusztította egy vihar.

„Mindenki retteg, rettegünk. Pánikrohamunk van, ha azt mondják eső. Nem tudunk aludni. Amikor riadó van mindig sírva fakadok, mert így érzek, azt érzem, hogy az egész életem leállt. Borzasztó. Nem hazudok. Megjártuk a poklot, ha a pokolban van víz, akkor ez az, így nézhet ki” – mondta egy teaház tulajdonos.

A lakosok próbálnak felkészülni a hurrikán pusztítására. „Nem tudjuk mi lesz, de készülünk. Segítünk a helyi boltoknak, hogy felkészüljenek. Ezt csináljuk ma. Egész nap dolgozunk és holnap is, addig amíg nincs kijárási tilalom, hogy mindenki meglegyen és reméljük, hogy egész Wilmington össze tud tartani. Harcoljunk együtt” – mondta egy helyi férfi.

Szakértők szerint a hurrikán akár 4 méteres hullámokat is hozhat magával. A Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint 225 km/h-s sebességgel éri majd el a négyes kategóriájú vihar a partvidéket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!