2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Egymásnak estek a tüntetők és a rendőrök

2016. május 2., hétfő 11:58, frissítve: hétfő 14:31

Erőszakba torkollott a május elsejei bevándorlásellenes demonstráció az egyesült államokbeli Seattle-ben. A rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget. Két rendőr megsebesült, hét embert őrizetbe vettek.

Tüntetők egy csoportja támadt a rendőrségre Seattle-ben. Köveket, üvegeket és Molotov-koktélokat dobáltak, több üzlet kirakatát is betörték. Több rendőr megsebesült. A város polgármestere szerint nem ugyanazok az emberek keveredtek összetűzésbe a rendőrséggel, akik a május elsejei úgynevezett May Day tüntetésen vettek részt és tiltakoztak a rossz munkafeltételek és a bevándorlás ellen.

„Emberek egy kis csoportja erőszakos cselekményekbe kezdett, és a rendőrség helyesen reagált erre. Szeretném megköszönni a seattle-i rendőrségnek az önuralmat és azt a hihetetlen bátorságot, amellyel az embereket és a tulajdont megvédték. Sajnálatos, hogy ez megtörtént, de ismételten szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik ma korábban egy nagyon konstruktív tüntetésen vettek részt, és ráirányították a figyelmet a bevándorlás kérdésére” – mondta Ed Murray seattle-i polgármester.

A seattle-i rendőrség közlése szerint az egyik rendőrnek, akit eltalált egy Molotov-koktél, beszakadt a feje. A rendőrség több embert letartóztatott. Többször kellett könnygázt és fénygránátokat bevetniük. „Megengedjük az embereknek, hogy összegyűljenek és vonuljanak még akkor is, hogyha ez nem egy engedélyezett menet. Mi engedjük, hogy ez megtörténjen itt, Seattle-ben, megpróbáljuk megkönnyíteni, de amikor erőszakossá válik, amikor az anyagi károk jelentőssé válnak, akkor valamit tennünk kell, és mi tettünk is” – fogalmazott Kathleen O’Toole seattle-i rendőrfőnök.

Nem ez volt az első május elsejei összecsapás Seattle-ben. Tavaly is hasonló forgatókönyv szerint zajlottak az események. Igaz, akkor 16 embert tartóztatott le a rendőrség, szemben az idei héttel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!