2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egyesült Államok-szerte tűnnek el a konföderációs szobrok

2017. augusztus 17., csütörtök 10:55, frissítve: csütörtök 10:55

Több város vezetése is úgy határozott, hogy az emlékműveket le kell rombolni. Egyes államokban a konföderációs vezetőkről elnevezett iskolákat is átneveznék.

Tömeg követeli a konföderációs szobor eltávolítását Houstonban, Texas államban. A több mint száz éves emlékmű a konföderalizmus lelke nevet viseli, és a belvárosában található. A szobor eltávolításáról szóló petíciót egy fiatal kommunista kezdeményezte az interneten.

„Azt akarjuk látni, hogy azok a szobrok, amelyek a fehér felsőbbrendűséget és a konföderációt hirdetik, eltűnnek, mert nem gondoljuk, hogy nyilvános helyen kellene lenniük” – mondta Michael Leone, a Fiatal Kommunista Liga tagja.

A houstoni polgármester egyelőre helyén hagyja a szobrot, de alapos vizsgálatnak veti alá a kérdést. Birminghamben, Alabama államban a polgármester elrendelte, hogy a konföderációs katonák és tengerészek szobrát takarják le. William Bell polgármester azt mondta: keresik a jogi lehetőségeket a szobor eltávolítására. Maryland államban, Baltimore-ban négy szobor bontását rendelték el.

„Úgy véltem, hogy sok magamutogatás volt, sok beszéd elhangzott – most már csináljuk. Beszéltem a tanáccsal hétfő reggel, beszéltem a városiakkal is. Azt mondtam, hogy nagyon fontos, hogy a nemzet jelenlegi állapotában gyorsan és csendben cselekedjünk” – nyilatkozta Catherine Pugh, Baltimore polgármestere.

Megrongálták, később elbontották a hollywoodi temetőben lévő szobrot is. A Los Angeles-i temetőt hatvanan hívták fel telefonon és követelték, hogy bontsák el az emlékművet. Montana államban a helyi indián közösség követeli az államtól, hogy bontsanak el egy konföderációra emlékeztető szökőkutat.

„Úgy vélem, hogy marad vagy megy ez a kérdés. Beszélni fogok néhány indián vezetővel itt Helenában, hogy megtudjam, hogyan éreznek, mit szeretnének. Úgy vélem, hogy inkább előbb, mint később hozunk döntést a szökőkút ügyében” – hangoztatta Helena polgármestere, Jim Smith.

Nemcsak a szobrok és emlékművek vannak útban, de a déliek oldalán harcoló vagy azok csapatait vezető katonákról elnevezett iskolákat is átneveznék civilek Texasban.

„Aggodalommal tölt el, hogy mit is válaszoljunk arra kérdésre, amit egy afroamerikai diák tesz fel, hogy miért is nevezték el az iskolát olyasvalakiről, aki azért harcolt, hogy fenntartsa az őseim rabszolgaságát” – mondta Dan Micciche, a Dallasi Független Iskola Kerület elnöke.

Oklahomában az iskolai vezetés sarkallja arra a lakosságot, hogy támogassa négy iskola átnevezését.

„Egy olyan beadványt fogok benyújtani, mely négy konföderációs vezetőről elnevezett iskola névváltoztatását teszi lehetővé. A Jackson, a Lee, a Stand Watie és a Wheeler iskolákról van szó. Amit ki szeretnénk deríteni, az az, hogy a közösségek is támogatják-e a névváltoztatást” – mondta Aurora Lora szuperintendens.

Szerdán egyébként egy másfajta szobor eltávolítása miatt tüntettek Seattle-ben Trump-szimpatizánsok. A városban ugyanis áll egy Lenin-szobor.

„Ő orosz. Nem amerikai állampolgár. Nincs helye az országunkban. Nincs helye a társadalmunkban. Ezt a gyűlöletet és bigottságot le kell állítani” – jelentette ki egy Trump-szimpatizáns, Jack Posobiec.

Az Egyesült Államok fővárosában legkevesebb kilenc konföderációs vezető szobra áll. Ezeket egyelőre senki sem kívánta eltávolíttatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!