2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egy tizenéves meggyilkolása borzolja a kedélyeket a Fülöp-szigeteken

2017. augusztus 22., kedd 10:44, frissítve: kedd 10:44

Utcára vonultak a Fülöp-szigeteki lakosok, a kormány, valamint a drogellenes háború ellen tiltakoztak. A tüntetések kiváltó oka egy 17 éves fiú meggyilkolása volt. A fiút a rendőrök egy kosárlabdapályáról gyűjtötték be és lőtték agyon.

Civil ruhás rendőrök láthatók egy ipari kamera felvételén, amint egy kosárlabdapálya mellől elvisznek egy 17 éves fiút, akit nem sokkal később lelőttek. Emberek százai vonultak Manilában és gyújtottak gyertyát az áldozat emlékére. A fiú egyike volt annak a 90 embernek, aki az elmúlt egy hétben a Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök által hirdetett drogháború miatt halt meg.

„Azt mondják, hogy Kian Delos Santos halála elszigetelt eset. Ez nem az, hanem egyike annak a több ezer halálesetnek, ami Duterte elnök drogháborúja miatt keletkezett. Úgy hisszük, mert mi szimpatizálunk a fiatalsággal, hogy ez egy ébresztő volt sokak számára, hogy változtassanak a nézeteiken a drogháborúval kapcsolatban. Úgy tűnik, nemcsak a használók és a kereskedők válnak célponttá, hanem van járulékos veszteség is” – nyilatkozta Marco Gojol, a Progresszív Ifjúság Szövetségének főtitkára.

Tüntetéssé fajult az a megemlékezés is, ahol a korábbi Fülöp-szigeti elnöknő, Corazón Aquino férjének Benigno Aquinónak 34 évvel ezelőtti meggyilkolására emlékeztek. Itt is a 17 éves fiú és a drogháború vált a központi témává.

Közben már az elnök is úgy vélekedik, hogy előfordulhatnak rendőri túlkapások a drogellenes harcban, és elrendelte azoknak a rendőröknek a letartóztatását, akik részt vettek a 17 éves fiú elleni akcióban. „Nem zárhatom ki a lehetőséget, hogy a rendőrök túlkapásokat követnek el. Elismerem. Várjuk meg a nyomozást, és ha az felelősséget állapít meg, bűnügyi felelősséget, akkor a jog teljes erejével elítéltetem őket” – hangoztatta Rodrigo Duterte.

2016 júniusa óta több mint 12 500 embert gyilkoltak meg a drogellenes háborúban. A rendőrség szerint ebből 3500 gyilkosság önvédelem volt. Emberi jogi szervezetek viszont úgy vélik, hogy a gyilkosságok kétharmadát a rendőrség által támogatott bérgyilkosok vagy az egyenruhások által felkészített bűnözők követték el. Ezeket a vádakat a rendőrség tagadja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!