2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Egy települést ostromol, egyet elveszített az IÁ

2016. október 21., péntek 12:53

Összehangolt támadást intézett az Iszlám Állam az iraki Kirkuk ellen, legkevesebb tizenhat ember meghalt. A támadás a terrorszervezet iraki fellegvára, Moszul közelében történt, amelyet a kormányerők vontak ostromgyűrűbe.

A Moszulhoz közeli Al-Halídijában megünnepelték az iraki katonák, hogy felszabadították a falut, egy nő még rizst és húst is főzött a katonáknak hálából. „Nagyon fáradt vagyok. Az Iszlám Állam harcosai nem voltak jók hozzánk, tönkretettek bennünket” – mondta egy al-halídijai lakos.

A helyi lakosok hálát adnak Istennek, hogy az iraki erők megszabadították őket az Iszlám Államtól. „Nem becsülték az emberi életet, véreskezűek voltak, nem volt bennük emberi érzés vagy tisztesség. A nőket és a férfiakat is elkergették, lerombolták a házakat, özveggyé tették az asszonyokat, árvává a gyerekeket” – mondta egy másik helyi lakos.

A Moszultól keletre lévő Bartellát három nap alatt már másodszor szabadították fel. A kurd erők két nappal ezelőtt űzték ki az Iszlám Állam harcosait a településről, amelyet most az iraki hadsereg vont ellenőrzése alá. „Bartella kulcsfontosságú pont Moszul védelmi vonalán. Azt jelenthetem be Moszul lakóinak, hogy már csak egyórás távolságban vagyunk tőlük” – mondta az iraki különleges egységek parancsnoka.

Egyre inkább szorul az ostromgyűrű Moszul körül, és a szövetségi légierő is fokozta tevékenységét a város körül. Szakértők szerint az Iszlám Állam harcosai Szíriába vonulnak vissza, ahol újabb veszélyt jelentenek az ottani kormányra és a lakosságra.

„A szíriai hadseregnek nincs kapacitása arra, hogy megállítsa a Moszulból Deir ez-Zórba, Rakkába és máshova érkező terroristákat. Egyetlen dolog, amit tehet, hogy az orosz légi erővel közösen csapásokat mér rájuk” – vélekedett egy szír politikai elemző.

Miközben a figyelem Moszulra irányul, az Iszlám Állam összehangolt támadást intézett Kirkuk ellen, és több embert megölt. A terrorszervezet tagjai négy rendőrsöt is megpróbálnak elfoglalni, a harcok még tartanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!