2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy férfit őrizetbe vettek, a merénylőt azonosították

, ,

2017. május 23., kedd 15:03, frissítve: kedd 22:12

Egy 8 éves kislány a manchesteri támadás eddig azonosított legfiatalabb áldozata. Összesen 22-en haltak meg, több tizenévest pedig eltűntként tartanak nyilván. 59 sérültet ápolnak kórházban, köztük 14 gyermek van. A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta. A helyi hatóságok szerint az öngyilkos merénylő egy 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született férfi volt.

A sportcsarnok és a környéke egy nappal a merénylet után is le van zárva. A nyomok rögzítése és az áldozatok azonosítása még tart. Többeket eltűntként tartanak nyilván.

„A kórházba szállított sérültek közül többek állapota súlyos, és előre látható, hogy hónapokat kell majd kórházban tölteniük. A sérülteket 8 kórház között osztottuk el, hogy semelyik se legyen túlterhelt, mindenki a legjobb ellátást kapja, de sok a sérült, akik állapota veszélyes” – mondta a helyi egészségügyi hivatal vezetője, Jon Rouse.

A Manchester Arénában az amerikai tinisztár, Ariana Grande hétfő este fél 11-kor fejezte be koncertjét. A tömeg hazaindult, a nézők között sok volt a gyermek, akiket szüleik a bejáratnál vártak. Az öngyilkos merénylő a jegypénztárnál robbantotta fel a házilag barkácsolt bombát, amelybe szögeket rakott a nagyobb pusztítás kedvéért. A holttestek és a romok eltorlaszolták a 4-ből az egyik kijáratot.

„A rendőrségi akció részeként őrizetbe vettünk egy 23 éves személyt. Ezenkívül 2 helyen házkutatást tartottunk, az egyik helyszínen egy ellenőrzött robbantást is végrehajtottunk, de nem azért, mert robbanószerkezetet találtunk volna” – közölte a rendőrkapitány, Ian Hopkins.

Az öngyilkos merénylő Manchester külvárosában lakott. A 22 éves fiatalember líbiai bevándorlók gyermeke, aki már Nagy-Britanniában született.

„Először azt hittem, valami drogdílert fogtak, mert ezen a környéken nagyon sok a közel-keleti származású ember, egy lakásban sokan laknak, én meg azt hittem, hogy biztos velük van gond. Utána tudtuk meg, mi történt” – mondta egy helyi lakos, David Semple.

Az Iszlám Állam ezúttal is vállalta a felelősséget, de a brit rendőrségnek egyelőre nincs bizonyítéka arra, hogy a tettes valóban kapcsolatban állt-e a muszlim terrorszervezettel. Az Iszlám Állam az interneten további támadásokkal fenyegetőzik.

„A kormány vészhelyzeti csoportja, a Cobra megvitatta a teendőket. Nem kérdés, hogy a terroristák a legfiatalabb, legsebezhetőbb társadalmi réteget, a fiatalokat vették célba, és ha az áldozatok számát vesszük, ez a támadás ott van a legvéresebbek között. De nem adjuk meg magunkat a terrorizmusnak” – mondta a brit miniszterelnök.

Napközben egy bevásárlóközpontot is kiürítettek Manchesterben, miután szemtanúk egy robbanást hallottak. Az eset vaklármának bizonyult.

Árulkodó jelek

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő szerint a jelek egyértelműen egy iszlamista merényletre vallanak, vagyis a direkt nagy mennyiségű ártatlan áldozat, most elsősorban tinédzser lányok, hiszen ők Ariana Grande első számú közönsége. Az is további árulkodó jel, hogy mind az Iszlám Állam, mind pedig az elődje, az al-Kaida is jól időzítik a terrortámadások időpontját – utalt Kaiser a szűk két héten belül esedékes brit választásokra. Ugyanakkor megjegyezte, az IÁ akkor is vállalná a támadást, amennyiben semmi nem utalna erre, hiszen „a szervezet gyakorlatilag az utolsó leheletéig folytatott védekező küzdelmét vívja, hiszen minden irányból szorongatják”.

Még nem tudni, van-e magyar áldozat

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára egy videoüzenetben. A világ vezető politikusai elítélték a manchesteri merényletet. Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki II. Erzsébet brit uralkodónak és az áldozatok rokonainak. Bővebben >>>

A külügyminisztérium még nem tudja, van-e magyar érintettje a robbantásnak.

„Jelenleg 22 halálos áldozatról és sok sérültről tudunk. A londoni nagykövetség természetesen azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, akik egyelőre nem tudtak a sérültek és az áldozatok állampolgárságával kapcsolatban felvilágosítást adni. […] A kollégák a kórházakkal is próbálják felvenni a kapcsolatot. Mindent megteszünk azért, hogy ha netán kiderül, hogy magyar is van a sérültek között, akkor segítséget tudjunk nyújtani. A mostani robbantásnál is és a korábbi terrortámadásoknál is azonnal frissítettük a konzuli szolgálat honlapján az utazási tanácsokat, ez most is megtörtént” – tájékoztatta a Hír TV-t Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!