2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Egy elnök, aki betartotta, amit ígért

2017. május 18., csütörtök 13:23

Ígéretéhez híven vegyes pártállású kormányt állított össze az új francia elnök. Emmanuel Macron kabinetjében saját mozgalmán túl konzervatív és szocialista miniszterek is helyet kaptak, a politikusok mellett pedig civil szakértők is miniszterek lehettek. Elemzők szerint ez a kabinet csak átmenetileg marad a helyén, a hosszú távú kinevezések csak a júniusi nemzetgyűlési választások után várhatók.

Kampányígéretéhez híven az új francia elnök minden szempontból vegyes testületet állított össze. Miniszterelnöke a konzervatív Edouard Philippe, és szintén jobboldali a gazdasági miniszter is. A baloldalt a szocialista Gerard Collomb belügyminiszter képviseli, az Európa-ügyi és külügyminiszter Jean-Yves Le Drian pedig az Hollande-kormány védelmi miniszteri székéből ül át. A centristáktól érkezik a védelmi és az igazságügyi miniszter. Macron azt is megígérte, hogy a civileknek is helyet ad a kormányban, ennek megfelelően sportminiszternek egy olimpiai bajnok párbajtőrözőt, környezetvédelmi miniszternek pedig egy ismert környezetvédőt nevezett ki.

Elemzők szerint azonban ez csak átmeneti változat, és leginkább kommunikációs célokat szolgál.

„A kormány összetétele biztosan megváltozik. Ha veszítenek a választásokon, akkor átalakítják, és senki nem marad meg belőlük. Ha megnyerik a választásokat, akkor is lesznek változások, attól függően, hogy milyen lesz az eredmény” – mondta Dominique Reynie politológus.

A politológus azt is hozzátette, hogy a júniusi nemzetgyűlési választások előtt ez a kormány biztosan nem hoz nagy döntéseket. Macron nemrég párttá alakult mozgalma még toborozza jelöltjeit az 577 képviselői helyre, az előzetes számítások szerint azonban nagyobb többséget szerezhet a nemzetgyűlésben, mint eddig bármely más párt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!