2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egész hálózat segíthette a manchesteri támadót

2017. május 25., csütörtök 12:48, frissítve: csütörtök 12:54

Újabb két ember letartóztatásával már hat személyt vettek őrizetbe a brit hatóságok a manchesteri robbantással kapcsolatban. A feltételezett elkövető családja tagadja, hogy fiúk az Iszlám Állam katonája lett volna. A hétfő esti merényletben 22 ember halt meg, és több mint hatvanan megsebesültek. A brit titkosszolgálatok közben bejelentették: a robbantó négy nappal a merénylet előtt Németországban járt.

Civil ruhás rendőrök tartóztattak le egy férfit Wiganben, 27 kilométerre nyugatra Manchestertől. Ő volt az ötödik, akit a manchesteri robbantásokkal kapcsolatosan őrizetbe vettek. Manchester külvárosában is razziázott a rendőrség – itt is őrizetbe vettek egy személyt, egy nőt.

A manchesteri rendőrség közben bejelentette: már nem egy ember, hanem egy egész hálózat ügyében nyomoznak. „Úgy vélem, nagyon világos, hogy most már egy hálózat után nyomozunk. Ahogy mondtam, folytatjuk is. Jelenleg is kibővített nyomozás és rendőrségi akció zajlik Manchester körzetében” – nyilatkozta Ian Hopkins manchesteri rendőrfőnök.

Nem csak Nagy-Britanniában zajlanak rendőrségi akciók: Tripoliban a líbiai hatóságok letartóztatták a feltételezett robbantó testvérét és édesapját is. Salman Abedi apja letartóztatása előtt adott interjút a Reutersnek, ahol azt mondta: öt nappal a merénylet előtt beszélt a fiával telefonon, és akkor jele sem volt annak, hogy mire készül.

„Salman nem tartozott semmilyen szervezethez sem. Tudom, hogy nem. Semmi sem volt titkos, mert nyílt beszélgetéseket folytattunk egymással, mindenről,  amit meg akart érteni” – mondta az elkövető apja.

Hasonlóan látták Salman Abedit manchesteri szomszédai is. Nagyon sok ember nagyon mérges. Találkoztam néhány sráccal ma reggel, és mind nagyon mérgesek voltak. Azt mondták: ez érinteni fog minket, más líbiaiakat is. Azt mondtam: mit tehetünk, nem hibáztathatunk minden líbiait azért, ami a világban történik. Ez egy ember, egy szavazat. Ha valaki csinál valamit, az az ő hibája” – nyilatkozta Akram Ben Ramadan, Salman Abedi egyik szomszédja.

A német titkosszolgálatok közlése szerint Salman Abedi a robbantások előtt négy nappal Düsseldorfban járt. Brit lapinformációk szerint Abedi kapcsolatban állt az ISIS legnagyobb nagy-britanniai toborzójával is. Mindeközben a manchesteri rendőrség leállította a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések az amerikai sajtóhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!