Egész Európa hátat fordíthat Fehéroroszországnak

KK, 2012. augusztus 10., péntek 18:45
Rendkívüli ülést tart az Európai Unió Fehéroroszország miatt. A Lukasenko-kormány hazaküldte Svédország minszki nagykövetét, miután svéd aktivisták egy repülőről olyan plüssjátékokat dobtak le a kelet-európai országba, amelyeken diktatúraellenes röplapok voltak. Az eset miatt a fehérorosz kormány már Litvániát is támadja, mivel a svéd repülőgép a szomszédos ország felől közelítette meg a belarusz légteret.

Újabb lépést tett a teljes elszigetelődés felé Fehéroroszország. Az Európa utolsó diktatúrájának tartott Lukasenko-rendszernek eddig is gyengék voltak a Nyugattal fenntartott diplomáciai kapcsolatai, Svédországgal azonban most végleges szakításra kerülhet sor.

– Ha nem akarnak velünk semmilyen kapcsolatot fenntartani, hozzuk haza a nagykövetünket – fogalmazott korábban Alekszander Lukasenko. „Nincs kereskedelmi kapcsolatunk, nincsenek érdekeltségeink Svédországban. Mi fontosabbak vagyunk nekik. Úgyhogy összeszedjük a rongyainkat, és elhagyjuk Svédországot. Cserébe mi is azt mondtuk nekik: Csomagoljatok. Pakoljátok össze a horgászbotokat, és irány Stockholm” – tette hozzá a fehérorosz elnök.

A minszki svéd nagykövet augusztus végén lejáró akkreditációját nem hosszabbították meg, miután egy svéd kisrepülőgép július 4-én Litvánia felől berepült a belarusz légtérbe és plüssmackókat dobott le. A nyolcszáz játékfigurán Lukasenko rezsimjét bíráló röplapok voltak. A fehérorosz elnök az eset miatt leváltotta a légvédelmi erők parancsnokát, valamint a határőrség vezetőjét, és közölte, hogy legközelebb lelövik azokat a gépeket, amelyek megsértik az ország légterét. Az eset miatt Lukasenko Litvániát is felelősségre vonja.

– Ez a botrány az összes egyezmény megsértésének a következménye – közölte Lukasenko, hozzátéve: és most Litvánia sem lapíthat, mint nyuszi a fűben. „El kell mondaniuk, miért biztosítottak területet egy államhatár megsértéséhez. Nem tudom, ki volt még benne, de Litvánia megkapja ezért a magáét.”

Az eset miatt az Európai Unió rendkívüli ülést tart pénteken. Ezen szakértők szerint arról dönthetnek, hogy az összes uniós ország egyszerre hívja vissza minszki nagykövetét.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés