2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Egész Amerika veszélyben van a zikavírustól

2016. január 25., hétfő 19:36, frissítve: hétfő 20:20

Az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a zikavírus az Egészségügyi Világszervezet szerint. A fertőzés a csecsemőkre veszélyes, kóros kisfejűséget és maradandó agykárosodást okoz.

A moszkitók által terjesztett fertőzés Észak-, Közép- és Dél-Amerikában már 21 országban jelent meg, nyomában több ezer, kóros kisfejűséggel és maradandó agykárosodással született gyermekkel.

„Azt javasoljuk a pároknak, hogy lehetőleg halasszák el a gyermekvállalást. Ha mégis úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, és terhességük alatt fedjék be testüket, hogy ne legyenek kitéve a moszkitócsípéseknek” – közölte Eduardo Espinoza, Salvador helyettes egészségügyi minisztere.

A zikavírus már az Egyesült Államokban is megjelent, Hawaii szigetén. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinens veszélyben van. „Aggodalomra ad okot a zikavírus robbanásszerű átterjedése új földrajzi területekre, különösen azért, mert lehetséges, hogy kapcsolat áll fenn a terhesség alatti megfertőződés és a kisfejűséggel született gyermekek között” – jelentett ki Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója.

Az Afrikából eredő vírus az amerikai kontinensen először Brazíliában bukkant fel tavaly májusban. A világszervezet szerint a gyors terjedés fő okai, hogy az érintett országok népessége nem rendelkezik védettséggel a vírussal szemben, illetve hogy elszaporodtak a kórokozót hordozó szúnyogok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!