2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Dzsihadistákat kapcsoltak le Európa-szerte

2017. június 28., szerda 15:02, frissítve: szerda 16:35

Hat feltételezett terroristát fogtak el egy nemzetközi akcióban. Azzal gyanúsítják őket, hogy egy terrorsejt tagjaként videókat tettek közzé az interneten és fiatal harcosokat toboroztak az Iszlám Állam számára.

Az Iszlám Állam tagjaival vívnak harcot az amerikaiak támogatta Szíriai Demokratikus Erők katonái Rakkában. Az arab–kurd egységek június elején indítottak hadműveletet a terrorszervezet központjának tartott város elfoglalására.

„Korán reggel támadtak meg két autóra és három motorra erősített bombával. Társaink megsemmisítették őket, még azelőtt, hogy elértek volna bennünket, 16 Iszlám Állam-tagot öltünk meg” – mondja a szíriai katona, Ranzi Kobani.

A terrorszervezet jelentős területeket veszített Szíria északi részén az elmúlt másfél évben, most Rakkában vívnak kétségbeesett harcot a szövetséges haderővel, és az ottmaradt civileket sem kímélik. Sokan eddig kitartottak, de a kialakult helyzet miatt a távozás mellett döntöttek.

A szövetséges erők már az Iszlám Állam utáni időszakot tervezik. Ezért egyeztetett Rakkában a háború utáni helyzetről Brett McGurk, a nemzetközi szövetség mellé rendelt amerikai különmegbízott.

Az iraki erők Moszulban harcolnak az Iszlám Állam tagjaival, ahogy ez a terrorszervezet propagandavideóján látható.

Ezek pedig már a harci siker küszöbén álló iraki katonák. A győzelmi jelet mutogató egyenruhások azt mondják, majdnem elfoglalták egész Moszult.

A gyanú szerint az iraki és a szír frontra toborozott harcososokat az interneten egy európai iszlamista sejt. Hat tagjukat egy összehangolt nemzetközi akcióban fogták el. 4 férfit a spanyolországi Mallorca szigetén, a csoport vezetőjét, az iszlám szalafista irányzatához tartozó imámot Nagy-Britanniában, egy másikat pedig Németországban kapcsolták le. Két éve nyomoztak utánuk, miután feltettek a világhálóra egy toborzóvideót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!