2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Duterte már statáriumot fontolgat

2017. május 25., csütörtök 11:13, frissítve: csütörtök 11:18

Tovább folytatódnak a harcok a Fülöp-szigetek déli részén a szélsőséges iszlamisták és a kormányerők között. A manilai elnök közben statárium elrendelésén gondolkozik. A helyi lakosságot folyamatosan telepítik ki a harcok helyszíneiről.

A kormányerők két napja háborúznak a szélsőséges iszlamistákkal. Az Iszlám Állammal kapcsolatba hozott Maute csoport és Abu Sayyaf fegyveresei bevették magukat Marawi városába és felgyújtották annak egy részét. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök éppen ezért szakította meg oroszországi látogatását és tért haza Manilába.

Statárium bevezetésén gondolkodik az államfő, aki szerint a katolikus többségű ország déli részén egyre több hatalmat szereznek az iszlamisták. „Ha belegondolok, hogy az ISIS már megvetette a lábát a szigeten, és a terrorizmus sincs már messze, akkor úgy vélem, hogy statáriumot kell bevezessek az egész országra, hogy megvédjük a lakosságot” – közölte Rodrigo Duterte.

Délen a kormányerők a helyi lakosságot kitelepítették a harcok helyszíneiről. A hadsereg a nagyobb városok szélére ellenőrző pontokat telepített. Az evakuáltakat pedig más városokba szállítják.

A déli városokban már a boltok és kiszolgálóegységek sem működnek. „Az üzlet teljesen halott. Mint láthatja, senki sem tankol itt, aztán talán holnap valaki majd használja a benzinünket és nem fizet érte” – panaszolta egy benzinkutas.

A hadsereg igyekszik gyorsan lezárni a fegyveres konfliktust és felszámolni az Iszlám Állam Fülöp-szigeteki csatlósaival. „Nincs tervünk arra, hogy ez a konfliktus hatvan napnál tovább tartson. A védelmi erők, az önök Fülöp-szigeteki hadserege olyan gyorsan fogja megoldani ezt a helyzetet, hogy a város és a polgárainak az élete nagyon hamar visszatérhet a normális mederbe” – ígérte Edgard Arevalo, a hadsereg tájékoztatási vezetője.

Eddig tizenhárom szélsőséges iszlamista és hét kormánykatona vesztette életét a harcokban a hadsereg szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!