2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Duterte leállította a drog elleni harcát, újra rengetegen kábszereznek

2017. február 25., szombat 13:08

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Manilában az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. A tiltakozók a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett valódi változást, a lázadókkal megkezdett béketárgyalások folytatását és négyszáz politikai fogoly szabadon engedését követelték. A rendőrség pedig azt szeretné, ha az elnök újraindítaná a három hete leállított drogellenes harcot.

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Manilában az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Az egyenruhások vízágyúkkal oszlatták az emberi barikádot. Néhányan könnyebben megsérültek.

A tiltakozók a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett valódi változást, a lázadókkal megkezdett béketárgyalások folytatását és négyszáz politikai fogoly szabadon engedését követelték.

„A legkomolyabb kérdések közé tartozik a hadüzenet az emberek ellen és az emberi jogi helyzet rosszabbodása a Fülöp-szigeteken. Fontos, hogy a jelenlegi kormány észrevegye, ezek a dolgok már megtörténtek korábban és nem jártak sikerrel, tehát jobb volna, ha ez a kormány közvetlenül az emberek problémájával foglalkozna ahelyett, hogy a fasiszta elnyomás újabb hullámát indítja el, ami hasonló a korábbi marcosi diktatúrához” – mondta az Új Patrióta Szövetség főtitkára, Renato Reyes.

Pedig Rodrigo Duterte három héttel ezelőtt felfüggesztette az eddig 7700 emberéletet követelő drogellenes háborút, miután egy dél-koreai üzletembert elraboltak és megfojtottak az országos rendőr-főkapitányságon.

A rendőrség folyamatosan vizsgálja, hogy az intézkedés szüneteltetése után hogyan alakul az ország droghelyzete.

„Minden adat ott van. A falvakból érkező jelentések szerint a drogfogyasztás és kereskedelem visszatért a régi mederbe, mert tudják, hogy most nem hajthatunk végre tervezett rendőrségi akciókat” – mondta el Guillermo Eleazar kerületi rendőrkapitány.

A drogellenes ügynökség vezetője szerint a rendőrség máris azt kérte az elnöktől, hogy helyezze vissza testületet a kábítószer ellen indított hadjáratba. A rendőrséget korábban az a vád érte, hogy a drogellenes akciók közepette bűnözőkkel és bérgyilkosokkal végeztették el a kivégzéseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!