2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Halhatatlanok - Limanowa - a magyar győzelem 1914 03:00

Külföld

Donald Trump még erősebbé válhat a coloradói bíróság ítélete után

A BBC elemzése szerint még a Demokrata Párt sem tudott felsorakozni a bírósági ítélet mögé.

  • Donald Trump még erősebbé válhat a coloradói bíróság ítélete után

Amióta nem Donald Trump az USA elnöke, a republikánus politikus folyamatos kereszttűzben van. Korábban még rabosították is, ám ezek az ügyek egytől egyik megerősítették a pozíciójában, a különböző felmérések szerint is növelni tudta a támogatottságát. A napokban látott napvilágot a hír, hogy Trumpot a coloradói Legfelsőbb Bíróság kizárta a republikánus előválasztásból, amire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált. 

A BBC tett most közzé egy elemzést, amelyben arról írnak, hogy ez az eset is csak tovább erősítheti a pozíciójában a republikánus elnökjelöltet. Mint írják, ez a bírósági döntés különböző problémákhoz vezethet, ugyanis

a politika és az igazságszolgáltatás között kvázi eltűnik a határvonal, Donald Trump pedig az ítélettől függetlenül ugyanúgy indulhat az elnökválasztáson.

"Ez egy olyan küzdelem, amit nem akarnak megvívni” - ezt már a demokratákról írja a BBC, akik kiemelték az elemzésben, hogy a Demokrata Párt nem tud egy emberként felsorakozni a coloradói döntés mögé.

A BBC idézi Samuel Issacharoffot, a New York-i Egyetem alkotmányjog-professzorát, aki szerint a fellebbezésnek szinte biztosan helyt ad a Legfelsőbb Bíróság, amennyiben Trump fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Korábban a hasonló esetekben más államok bíróságai is helyt adtak a fellebbezéseknek. A Legfelsőbb Bíróság bírái között a konzervatívok többségben vannak, ami szintén Donald Trump malmára hajthatja a vizet.

Steven Cheung, Trump kampányszóvivője szerint a demokraták elvesztették hitüket Joe Biden elnökben, és „most mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák, hogy az amerikai szavazók jövő novemberben kirúgják őket hivatalaikból” - írja a Mandiner.

A döntés ellen Trump legnagyobb republikánus ellenlábasa, Ron DeSantis floridai kormányzó is tiltakozott, hatalommal való visszaélésnek nevezte a coloradói döntést, a coloradói republikánusok pedig azzal fenyegetőznek, hogy az egész előválasztási eljárást félreteszik, és választmányi eljárás keretében választják ki a jelöltet.

Nyitókép: BBC

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Emlékezés a vörösiszap-kataszrófa áldozataira

Emlékezés a vörösiszap-kataszrófa áldozataira

Példaértékűnek nevezte a vörösiszap-katasztrófát követő összefogást és az érintett települések újjáépítését a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kolontáron, az ipari katasztrófa bekövetkeztének 14. évfordulóján tartott megemlékezésen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!