2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Híradó 15:00

Donald Trump közbenjárt Izrael érdekében

,

2016. december 23., péntek 12:53, frissítve: péntek 15:17

Donald Trump közbenjárt Izrael érdekében, így az ENSZ mégsem ítéli el a zsidó telepek építését a megszállt területeken. Az erről szóló határozatról egyiptomi kezdeményezésre szavazott volna az ENSZ csütörtökön.

Zsidó telep Ciszjordániában. A nagyrészt palesztinok lakta, megszállt területen folyamatosan épülnek az ilyen egyenotthonok elszigetelve egymástól az arab közösségeket – így egyre nehezebbé válik egy jövőbeli palesztin állam határainak megrajzolása. Egyiptomi javaslatra az ENSZ határozatban szólította volna fel Izraelt, hogy függessze fel az agresszív terjeszkedést, amellyel nemzetközi jogot sért. A zsidó állam a hírre azonnal tiltakozni kezdett és a szövetséges Amerikától kért segítséget.

„Az izraeliek nagyon méltányolják az amerikai–izraeli szövetség egyik oszlopát: hogy az Egyesült Államok kiáll az ENSZ-ben Izraelért, és megvétózza az ellene benyújtott határozatokat. Remélem, az USA nem hagy fel ezzel a gyakorlattal, remélem, tartja magát azokhoz az elvekhez, amelyeket maga Obama elnök hirdetett meg 2011-es ENSZ-beszédében: hogy az izraeli–palesztin békét nem az ENSZ-határozatok hozzák el, hanem csakis a közvetlen egyeztetések a felek között. Ezért rossz ez a határozatjavaslat. Rossz Izraelnek, rossz az Egyesült Államoknak és rossz a békének” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Benjámin Netanjahu szavait végül meghallotta Donald Trump megválasztott amerikai elnök, és nyíltan arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát: szavazzon az Izraelt elítélő határozat ellen. Egyiptomnak ezután nem maradt más választása, pár órával a voksolás előtt visszavonta a határozattervet. A Biztonsági Tanács négy másik tagja, Új-Zéland, Venezuela, Malajzia és Szenegál azonban rögtön jelezte: készek ők is szavazásra bocsátani a zsidó állam elleni határozatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!