2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Donald Trump kész hátat fordítani Kim Dzsongunnak

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 09:56, frissítve: csütörtök 11:11

Trump kész felállni az asztaltól, ha eredménytelen lesz a tárgyalása Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral a nukleáris leszerelésről. Trump az első amerikai elnök, aki hajlandó találkozni a kommunista rezsim vezetőjével.

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezet lehet az egyik lehetséges helyszíne Donald Trump és Kim Dzsongun júniusra kitűzött tárgylásának. Az amerikai elnök meglepte a világot, amikor márciusban elfogadta az észak-koreai diktátor meghívását. Trump az első amerikai elnök, aki hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni az atombombát fejlesztő kommunista rezsim vezetőjével, de Trump leszögezte, hogy kész felállni az asztaltól, ha nem történik előrelépés az észak-koreai atomprogram leállítása érdekében.

„Folytatjuk a maximális nyomásgyakorlást, amíg el nem érjük Észak-Korea nukleáris leszerelését” – ígérte az amerikai elnök.

Az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozót Trump kijelölt külügyminisztere, Mike Pompeo készítette elő, aki maga is történelmet írt azzal, hogy titokban tárgyalásokat folytatott Kim Dzsongunnal márciusban. Majdnem két évtizede ez volt az első magas szintű kapcsolatfelvétel a két ország között. Az észak-koreai kérdés az épp Amerikába látogató japán miniszterelnök számára is létfontosságú. Abe Sinzó is a párbeszéd híve, de csak akkor, ha van eredménye.

„Csak azért, mert Észak-Korea nyitott a tárgyalásokra, nem szabad jutalmazni. Folytatni kell a maximális nyomásgyakorlást amíg konkrét lépéseket nem tesznek a nukleáris leszerelés felé” – nyilatkozta a japán miniszterelnök.

Észak-Korea eddig hat nukleáris bombát tesztelt a nemzetközi tiltás ellenére, és azt állítja, hogy már az Egyesült Államok területét is elérni képes hordozórakétával rendelkezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!